Това стана със 146 гласа „за”, 76 – „против” и нито един „въздържал се”. Така държавният глава е задължен от Конституцията в 7-дневен срок от получаването на закона да го обнародва в „Държавен вестник”.

Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество беше приет от Народното събрание на 20 декември 2017 г., но Радев го върна за ново обсъждане с указ от 29 декември. Според него законът не само, че няма да помогне за борбата с корупцията, а дори ще я затрудни.

„Наистина ветото на президента беше като че ли последен шанс да коригирате политиката си по отношение на корупцията. Днес управлява ГЕРБ, утре ще е БСП - нека не правим закон за един мандат, защото корупцията е надпартиен въпрос", заяви по време на дебатите лидерът на левицата Корнелия Нинова.

Тя коментира изказването на председателя на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, който заяви, че "Соросови медии" са му проглушили ушите за корупцията в България.

„Колеги, ако оценката на външните медии е под въздействие на соросоиди, добре. Питам ви 83% от българските граждани, които определят корупцията като проблем номер 1 на управлението, соросоиди ли са?“, отвърна Нинова и зададе въпроса дали са соросоиди бизнесът и целият български народ, които са с усещане за пропиваща се корупция.

„Уви, вие не признавате корупцията за проблем. Как да го решите тогава? Няма такова нещо в света, властта, която управлява - т.е. априори, при нея е корупцията, да си избира тези, които ще я контролирлат. Ето затова казваме, че няма да проработи“, подчерта социалистката.

По думите й корупцията е надпартиен въпрос.

"Ако ние се съобразяваме с партийния си интерес, щяхме да ви подкрепим, защото утре можем да управляваме ние. Ще назначим наши хора, те няма да ни контролират и ще ни е добре. Днес президент е Румен Радев, утре ще е някои друг. Ако гледате на това законодателство като закон за вашия мандат, това е държавническа грешка. Уви, както виждам, ще пропуснете последния шанс да коригираме поведението си“, заяви още Нинова.

Лидерът на БСП призова управляващите да не се сърдят, ако началото и края на председателството бъдат едни и същи - никакъв напредък за борба с корупцията. По думите й, ако продължават така България няма да може да бъде приета в Шенген.

Вчера тя съобщи, че на 17 януари БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството за провал в борбата с корупцията. Партията обаче ще направи сама това, а не с ДПС, както се бяха разбрали, заради различия след речта на Ахмед Доган.

ДПС: Да дадем шанс на закона

Нека дадем шанс на антикорупционния закон да проработи, заяви днес по време на дебатите депутатът от ДПС Хамид Хамид.

"Дали законът е станал съвършен, дали има кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие. Не приемам за сериозен мотив констатацията от тази трибуна, че този закон няма да сработи”, посочи той.

Хамид оспори и твърденията, че липсва воля за борба с корупцията.

„Това не може да са юридически аргументи”, подчерта депутатът.

Цветанов: БСП си смениха позицията

Президетнът и БСП играят в един отбор, но от ГЕРБ сме в отбора на България – ще работим за борбата срещу корупцията, заяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Днес като отхвърлим ветото на президента, страната ни ще изпълни един ангажминет към ЕК“, подчерта той.

И попита защо през последните няколко месеца БСП коренно е променила философията си и защитата за начина, по който трябва да изглежда антикорупционният орган.

„Спомням си дебатите в 43-ия парламент. Тогава БСП бяха най-големите защитници, защото не можеха да си помислят, че президентската институция може да назначава този председател. След изборите през 2016 г. БСП рязко промени позицията си. Това не е системен подход“, подчерта Цветанов.