Така депутатите изпълниха ангажимента си към собствениците на фирми за изкупуване на черни и цветни метали, които поставиха ултиматум, че в противен случай, ще продължат с блокадата на гранични пунктове.

Предвижда се срокът граждани да могат да предават скрап да се удължи до края на 2015 г., това решиха с 10 гласа "за" и 8 "въздържали се" депутатите от комисията, приемайки на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците (ЗУО), предаде БТА.

От началото на тази седмица, съгласно действащия нов закон, е забранено физическите лица да предават метални отпадъци срещу заплащане. Според изискванията това трябва да става на общински площадки - безвъзмездно.

Конституционният съд обаче се произнесе срещу безвъзмездното предаване на скрап.

До края на 2015 г. общините трябва да осигурят площадки за предаване на металните отпадъци от бита.

Депутатът Ивелина Василева обаче каза, че на второ четене законопроектът ще бъде подкрепен от ГЕРБ, само ако срокът за удължаване бъде скъсен до шест месеца.

Вчера Бойко Борисов се съгласи с удължаване на срока, но подчерта, че от друга страна трябва да бъдат спрени кражбите на жп релси и проводници, които се предават в пунктовете за метали.

Джевдет Чакъров от ДПС обяви, че ще предложи в рамките на удължения срок да няма санкция от 15% за общините за депониране на отпадъци.

От Националното сдружение на общините заявиха, че подкрепят удължаването на срока. Повечето общини не са изградили площадките за безвъзмездно предаване, някои в момента работят, но етапът на завършване не е достигнат.

Столична община има сключени договори за организирането на площадки за безвъзмездно предаване на метални отпадъци, но препоръчва удължаване на срока, тъй като в останалата част на страната няма готовност.

Промените в закона предвиждат още намаляване на банковите гаранции за площадките за черни и цветни метали от 25 000 на 15 000 плюс 5000 лева за всяка площадка. Предлага се още към банковите гаранции да бъдат включени и фирмите за отпадъци от опаковки.