Днес блокада имаше освен на Капитан Андреево, и на Калотина. Малко преди 15.00 часа обаче движението и през двата ГКПП-та бе възстановено.

Току-що влезлият в сила Закон за управление на отпадъците забранява да се изкупуват черни и цветни метали от физически лица, позволено е това да става само от фирми. Граждани могат да предават метални отпадъци само на общините, които, от друга страна, все още нямат лицензирани площадки и фирми за изкупуване. От бранша прогнозираха съкращения и фалити.

След като вчера представители на отрасъла блокираха за часове границата с Турция, препречвайки и двете посоки на пътя с камиони, се стигна до километрични задръствания и се наложи движението да бъде пренасочено през други гранични пунктове.

През нощта протестиращите вдигнаха блокадата и ГКПП-Капитан Андреево заработи в обичаен режим, но в 9 часа днес отново беше преустановено пропускането на автомобили в двете посоки. Трафикът е пренасочен през ГКПП- Лесово и ГКПП-Ново село, съобщиха от МВР.

Въпреки това, на Капитан Андерево отново имаше огромни опашки от автомобили, стотици пратки бяха блокирани. Заради недоволството на шофьорите в един момент протестиращите решиха да пускат коли с малки деца и бременни жени. След това обаче настъпи разнобой и някои от участниците в блокадата заявиха, че не искат никой да бъде пускан. Един от тях дори легна на земята пред автомобилите, защото "също има жена и дете", предаде bTV.

Протестиращите бяха категорични, че ще останат на границата, докато не получат отговор от управляващите ще изпълнят ли исканията им - или законът да бъде променен, или да бъде отложено неговото действие поне до 2015 г.

Вчера вечерта при тях се наложи да отиде зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев, който им обеща тази сутрин да проведат разговори в София.

В МОСВ днес се проведе среща, след която бе дадена  пресконференция.
На нея екоминистърът Станислав Анастасов обяви, че МОСВ е дало становище да бъде удължен срокът, в който физическите лица могат да предават скрап - до края на 2015 г.

Той се ангажира да организира разговори с ДПС, БСП и ГЕРБ, които по-късно се състояха заедно с представители на протестиращите.

След нея стана ясно, че депутатите ще подкрепят предложението да се удължи срокът за изкупуване на метални отпадъци от физически лица до края на 2015 г., предаде БНР. Утре ще бъде проведено заседание на парламентарната комисия по околната среда и водите.

Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия, уточни, че освен това предложение, са получили уверение да бъде обсъдено и предложението им за определяне на сума, под която разплащанията могат да бъдат кеш, а не безкасово, пак до същия срок. Дотогава трябва да бъдат изградени общински площадки, на които гражданите да предават отпадъците си безплатно, предаде БТА.

След получените обещания протестиращите вдигнаха блокадата на граничните пунктове, но заплашиха, че ако утре партиите не приемат исканията им, отново ще затворят границата.