Малко след това парламентарните секретари преброиха, че има 200 депутати.
Преброяването бе по искане на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, предаде „Фокус”.

Кворумът за приемане на решения е 62-ма, тъй като с електронната система се регистрираха 122-ма.

Цветомир Михов от ГЕРБ поиска в електронната система да бъде отбелязано, че са 200 депутати, съобщи БТА.
Парламентарният шеф Михаил Миков каза, че ще положи специални усилия, за да удовлетвори желанието му.

В зала са лидерите на четирите парламентарно представени партии – Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Метан и Волен Сидеров.
Делян Пеевски от ДПС, за когото вчера Конституционният съд реши да остане депутат, не дойде на работа.

"Това, което в момента се случва в парламента, е поредният фарс. 204 души в парламента – 66 кворум. Аз се регистрирах, за да покажа отново, че Станишев го няма на работа. Пак закъсня – дойде в 9.30 часа”, каза пред журналисти Борисов.

По повод решението на КС за Пеевски заяви, че не коментира решения на съда, не защото нямало какво да се коментира, а това му бил принцип.

Малко по-късно парламентът излезе в 30-минутна почивка по искане на депутата от ГЕРБ Цветан Цветанов.
Той настоя по време на обсъждането на проекторешението на "Атака" за недопускане на емигранти от Близкия изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирия, на територията на България, да присъстват премиера и неговия заместник и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Михаил Миков обяви, че Йовчев е в Люксембулг на заседание на вътрешните и правосъдните министри от ЕС.
Той добави, че ще позвъни отново на премиера с покана да присъства на обсъждането на проекторешението.

Предстои народните представители да освободят Филип Златанов като член и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Тефтерчето на Златанов стана известно със скандални записки и инициали на политици с директиви - да се удари, да се забави, да се оправи.

Нов стар депутат

Преди Народното събрание да започне със законодателната си програма, Снежана Дукова се закле като депутат от ГЕРБ. Тя идва в парламента на мястото на Йоана Кирова, която беше освободена по свое желание.

Дукова бе депутат и в 41-ото НС. Камерите на парламента показаха пламенната прегръдка между Борисов и Дукова след клетвата, което бе посрещнато с бурни възгласи сред медиите.

Протест

Сутринта при служебния вход на Народното събрание се събраха протестиращи. Има засилено полицейско присъствие, коли на жандармерията са паркирани.