Президентът Румен Радев и министърът на икономиката Корнелия Нинова са били запознати с докладите на службите, въз основа на които е взето решението за изгонване на 70 дипломати и служители на руската мисия у нас. Решението се взима от изпълнителната власт. Това стана ясно от думите пред Нова телевизия на бившия външен министър Надежда Нейнски.

"Това, което разбираме, е, че имало 3 доклада на ДАНС. А председателят на ДАНС се назначава от президента. Имало е заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя, на което шефовете на службите са представили доклади. На това заседание са присъствали вътрешният, външният и министърът на отбраната, представител на Президентството и представител на министерството на икономиката. Тоест г-жа Нинова е била запозната. Да се говори, че не са запознати със ситуацията, е меко казано несъстоятелни. След като има доклади и тези доклади са изслушани, всички са запознати с аргументите на докладите", коментира Нейнски.

"Премиерът казва, че по този казус е работено от март. Несериозно е да се смята, че службите са подхвърлили лист хартия. Това подценява много един от ключовите инструменти за запазване на националната сигурност. Идеята на службите е да предоставят обективна информация. Те не са политическа партия, която има интерес от следващите избори", коментира още Нейнски.

"Президентът също е бил информиран. Министър-председателят и конкретните министри, които имат отношение към сигурността. Тяхно е решението. Решението дали да бъдат взети мерки и какви да са те е на изпълнителната власт", каза още бившият външен министър.

Тя припомни, че през 2001 година е имало доклад на контраразузнаването, след който са изгонени трима руски дипломати. Тогава е имало съмнение, че те правят опити да създадат националистическа партия у нас.