Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов съобщи пред журналисти в НС, че по негова информация имало решение на МС за експулсирането на руски дипломати още от 18 май.

"Говореше се за информация от ДАНС, но не съм я виждал. Моето разбиране е, че решението е обсъждано, и по моя информация има решение на МС по тази тема. Може да съм грешно информиран. От 18 май е моята информация", коментира Иванов.

По думите му това бил принципът на пропорционалност.

"Казвам ви, каквото знам. Става дума за прилагане на принципа на пропорционалност, залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Русия до момента имаше 118 души у нас, а България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспропорция и от тази гледна точка на мен ми се вижда, че това решение има своя резон", посочи още депутатът от ДБ.

На въпрос защо чак сега става известно това решение, Христо Иванов отбеляза, че имало процедури на МВнР, които трябвало да се осъществят.

"Особено след като Русия ни обяви за враждебна страна, е редно да възстановим пропорцията в дипломатическите взаимоотношения. И да се надяваме, че един ден една демократична Русия, която е насочена към спазване на международния ред, ще можем да преразглеждаме отношенията си с нея", каза още Иванов.

Той призова политиците да проявят здрав разум, за да не се стига до предсрочни избори.

"Аз лично имам сериозно притеснение и мисля, че трябва да го погледнем в очите. Не просто отиваме към избори, а отиваме към един нов парламент, който ще бъде ялов и няма как да излъчи управление и трябва да носим отговорност за това", подчерта Иванов.