Решението за експулсирането на 70 руски дипломати и сътрудници на посолството на Руската федерация в България не е мое, а на базата на три доклада от ДАНС, заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание премиерът в оставка Кирил Петков, който трябва да бъде изслушан на закрито заседание от депутатите.

"Беше неразбиране как това се случи. Тези доклади датират от май, юни, имаме отделни информации още през март. Има междуведомствен доклад от МВнР и има решение от съвета по сигурност", допълни още той.

Министър-председателят в оставка изброи кои са присъствали на съвета - министъритв на вътрешните работи и отбраната, на външните работи, зам. - министъра на финансите, министърът на електронно управление. Освен тях са били началникът на отбраната, главният секретар на МВР, председателят на ДАНС, председателят на Държавна агенция "Разузнаване", директор на служба "Военно разузнаване", началникът на НСО, секретарят на Съвета по сигурност и представител на президентската институция.

Решението е от 9 юни 2022 г. Петков заяви, че ще представи хронологията пред депутатите.

Думите му бяха потвърдени от председателя на парламентарната група на ПП Андрей Гюров, който в предаването "Лице в лице" по bTV обясни, че поне на две заседания на Министерския съвет въпросът с намаляването на броя на дипломатите в посолството е обсъждан. По думите на Гюров, че дори след изгонването на тези 70 дипломати и технически сътрудници на руското посолство, в Русия ще има 5 пъти по-малко български служители, отколкото руски в България.

"Тук виждаме една много сериозна непропорционалност на представителството. Толкова много руски служители в България, ние не виждаме голям резултат от тяхното присъствие и работа в България в посока подобряване на дипломатическите и икономически отношения. Както знаете, България беше една от първите държави, на които Русия спря газа. Тоест, тяхната работа на българска територия в крайна сметка не доведе до нищо положително. От друга страна виждаме много икономически, политически и дори хибридни атаки, в които се разпознава руския акцент. Така че, ако погледнем обективно на ситуацията и проследим процеса, по който е взето това решения, мисля, че ще бъде ясно, че то е  направено изцяло в интерес на България и тогава коалиционните партньори трябва да решат от коя страна да застанат - в защита на българския интерес или в защита на интереса на чужди държави", заяви Андрей Гюров

Ние сме свикали още тази вечер национален съвет, на който да обсъдим цялата информация. Засега не е тема бъдещият състав на новото правителство. Ние ще положим всички усилия да бъдем отговорни държавнически и да не вкарваме страната в допълнителна политическа криза. От утре сядаме на масата за преговори с нашите партньори, допълни Гюров.

Според него има широко търсене на съгласие за сформиране на правителство с първия мандат на "Продължаваме Промяната". Той обаче увери, че политическата партия е готова за избори.