Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обмислял да изтегли страната си от НАТО. Такова решение би било равнозначно на разпадане на Алианса между Америка и Европа, пише New York Times, като се позова на източници от администрацията на Белия дом.

През 2018 година няколко пъти в частни разговори, президентът е изразявал желание да излезе от Северноатлантическия пакт. Една от причините за това са разногласията с европейските съюзници относно военните им бюджети. Както е известно, той настоява за отделяне на 4% от БВП за военни разходи, вместо приетите от повечето държави 2%. САЩ изразходват за такива нужди 3.58% от своя БВП.

Така по време на срещата на върха на НАТО през лятото на 2018 година Тръмп е казал на своите съветници по национална безопасност, че не вижда смисъл в съществуването на НАТО и затова е добре САЩ да го напуснат.

Сред съветниците тогава са били Джеймс Матис, министър на отбраната и Джон Болтън. Те са се опитали да коментират с европейските съюзници военната стратегия на Алианса без да споменават мнението на президента, което би могло да намали чувствително влиянието на Вашингтон и да увеличи това на Русия в Европа, казва източникът.

Според експерти в сферата на националната безопасност, такова решение на Тръмп ще е "осъществяване на най-дръзките мечти на Владимир Путин", а също така "геополитическа грешка с огромни последствия".