Премиерът и коалиционните партньори представиха антикризисните мерки, които трябва да овладеят ръста на инфлацията у нас на третия месец от началото на военния конфликт в Украйна. Бъдещите действия на властта за минимизиране на щетите от кризата бяха одобрени на среднощен коалиционен съвет.

0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел - това са само част от намеренията в антикризисния пакет.

Предстои всички мерки да минат през обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

"Коалицията сме заедно, силни и правителството е решено, че стандартът на живот на българите няма да бъде повлиян в силна степен от тези външни кризи", обобщи премиерът Кирил Петков, след като изреди всички мерки в Министерския съвет в присъствието на коалиционните партньори.

"Пред вас сме като правителство и като коалиция. Мерките са на база на общите ни виждания, че когато става дума за стандарт на живот на българите и овладяване на кризата, ние сме единни. Мерките представляват възможност да подкрепим най-уязвимите, младите семейства с деца и фокус върху горивата и ел. енергията.", заяви премиерът.

"Така че, бъдете спокойни, българското правителство и като общество, ще минем заедно през тази криза", успокои Кирил Петков.

Част от мерките ще изискват законодателни промени и актуализация на бюджета, допълни финансовият министър Асен Василев.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период косвеният данък на виното и бирата ще бъде върнат на 20%, гласят още предложенията на властта.

"Като коалиция се обединихме, че е по-добре да има нулева ставка на хляба, отколкото намалена ставка на алкохола", коментира финансовият министър Асен Василев. 

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция, пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение.

Властта предвижда още пенсиите на 770 хиляди пенсионери да бъдат преизчислени по т.нар. "Швейцарско правило" от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Финансовият министър поясни, че ще има индивидуален преглед на пенсията на всеки пенсионер. "Така че всички префасонирания в пенсионната система през последните 12 г., които са ощетили някой пенсионер, той да си ги получи", коментира Асен Василев. 

Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан, гласи друга група от мерки.

"Ограничение от 50 литра на година няма да има, ограничение ще има само за вида гориво - то се дава за А95 без добавки и за А95 с добавки", уточни Василев. 

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв. Таванът ще бъде променен от 1 януари 2023, поясни Асен Василев.

Предвижда се още облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители, въвеждане на електронни ваучери за улеснение на работещите - като държавата заделя вече по-висока сума - 1,2 млрд. лв. Цената на един ваучер ще бъде 200 лева.

Лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др., се намалява на 8%.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление.

Ставката за по-ниско ДДС за книгите се запазва в размер на 9%.

"В спор и в диалог днес 4-те партии от правителството заставаме пред вас обединени. Излизаме с план-решение за тези въпроси", коментира и вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя подчерта, че мерките са ориентирани към най-уязвимите групи хора - децата, младите и пенсионерите. Ваучерите пък са ориентирани към работещите бедни. Втората посока на този план е спасяване и подкрепа на икономиката, каза министърът на икономиката.

Снимка: БТА

"Пред нас стои най-важното - в следващите седмици да превърнем този план в реалност и възможно най-бързо тази подкрепа на държавата за икономиката и тази грижа да достигне изцяло до тях.", заключи Нинова.

"Не вярвам някой да си е избирал да управлява в ситуация на война и кризи. Опитахме се в името на това да укротим под някаква форма народното недоволство в момента и да намерим баланс. Надявам се, че това е едно практично решение и се надяваме да сработи", коментира и Станислав Балабанов от ИТН.

"Мерките са правилно насочени - увеличават доходите на пенсионерите и най-уязвимите, и изключват тези, които нямат нужда от тях - като това, че премиум горивата няма да бъдат субсидирани с 25 ст. на литър.", заяви и депутатът от ДБ Владислав Панев.

"И в най-лошия сценарий продължаваме да имаме икономически растеж", успокои Асен Василев. 

Кирил Петков опонира и на критиките за ръста на инфлацията.

"Инфлацията не е българска, а световна. Когато инфлацията е привнесена отвън, държавата трябва да помогне там, където може да намали цените на горивата за крайните потребители, и да намали държавното оскъпяване на част от енергийните източници. Там държавата трябва да помогне, защото това ще се отрази на цялостната инфлация. Освен това фокусираме безпрецедентен пакет в подкрепа на най-уязвимите, така че ръстът на доходите им да изпревари инфлацията.", обясни Петков.

Снимка: БТА