Блокади из цялата страна белязаха 37-ия ден на протести с искания за оставки от правителството и главния прокурор. Движението по различни пътни артерии днес беше спирано за по няколко часа, което на места изостри напрежението до границите на физическия сблъсък между недоволни шофьори и демонстранти.

Снимки от протеста в София вижте тук >>

Първите задръствания се образуваха по пътя за граничен пункт "Калотина" и в двете посоки по обяд заради блокада на шосето. Пътят бе затворен на около 2 километра преди граничния пункт. Начело на блокадата бе изгоненият преди време от църквата заради фойерверки по случай Великден отец Дионисий и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който бе задържан за спиране на метрото.

Последва шофиране с бавна скорост по магистрала "Тракия", което предизвика рязко натоварване на движението в петъчния ден.

За кратко днес бе блокирано и движението по "Дунав мост".

По-късно малка група протестиращи запречи и Прохода на Републиката. Там напрежението се повиши заради служителка на местна болница, която вози персонала. Жената обясни, че на не повече от 200 метра от блокадата трябва да остави колегите си, които да почиват преди ранното си дежурство, но протестиращите отказаха да направят компромис.

Снимка: БТА

Страстите се разгорещиха и във Варна. Там протестиращите за момент бяха изоставени от полицейската охрана и минути по-късно се стигна до стълкновение, при което автомобил удари леко една от недоволните. В крайна сметка се оказа, че нараняванията не са сериозни и групата успя да блокира за кратко движението по Аспаруховия мост.

Снимка: БТА

Най-близо до физически сблъсък беше на главния път Е-79 между Благоевград и Симитли. Намеренията на протестиращите бяха да блокират с автомобилите си движението в посока "Кулата". На място обаче пристигнаха над 30 полицаи и жандармеристи. Предприет бе втори опит за блокада в близост до тунела - този път демонстрантите се бяха оковали във вериги. Според кореспондента на БНР се е стигнало до сблъсък с полицията, която обаче не е позволила да бъде спряно движението. За кратко протестиращите оковали и автомобил на жандармерията.

Снимка: БТА

Ситуацията на протеста пред Министерския съвет в София тази вечер започна спокойно. Демонстрантите приемат обръщението на министър-председателя Бойко Борисов като опит да спечели време и като ход, който не изпълнява исканията им. С ръкопляскания пък беше посрещната позицията на президента Румен Радев, че искането за свикване на Велико Народно събрание е нарушение на Конституцията, а дебат е възможен само след предсрочни избори.

Снимка: БТА

Напрежението ескалира около 22 часа, когато част от протестиращите се събраха на кръстовището пред посолството на Румъния и го блокираха. Полицаите обаче се изтеглиха от района, не спряха движението на входовете към бул. Синтяково и на демонстрантите им се наложи да преговарят с шофьорите и да пропускат част от колите. За щастие, до сериозни инциденти не се стигна и в 23:30 часа 100-ината протестиращите освободиха кръстовището.

Снимка: БТА