Дъблинският регламент, според който бежанците се връщат в първата държава, пред която са минали на територията на ЕС, трябва да бъде променен. Това каза пред bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според нея регламентът не работи в кризисна ситуация.

"Той е създаден така, че всъщност не знаем какво да правим тогава, когато настъпи криза", отбеляза тя.

"Спомняте си блокажа на 1 милион души, канцлерът Меркел спаси и балканските, и централноевропейските държави. Те бяха блокирани и никой не желаеше да ги приеме. Германия тогава показа солидарност. В същото време търпението на германското общество започва да се изчерпва. Виждате какво напрежение има в коалицията в Германия", допълни Захариева.

Трябва да показваме солидарност и да опазваме заедно външните граници на ЕС, защото от бежанска криза се превърна в незаконно миграционна криза. Когато ти знаеш, че като дойдеш, където и да било, преминеш незаконно и ще можеш да се движиш свободно в Европа и да избираш къде да живееш, не може да ме убедите, че сте бежанец. Бежанците по принцип търсят първото безопасно място, отбеляза Захариева.

Тя коментира и решението за центрове за контрол на мигрантите на територията на ЕС и извън нея. По думите ѝ в България няма да има такъв център.

"За страната ни няма нищо да се промени. Неслучайно в тази декларация, която постигнаха лидерите, се казва - "на двустранен доброволен принцип", никой няма да принуждава никого да приема бежанци.България понесе достатъчно тежест. Не желаем да участваме доброволно, това е решението в момента", подчерта Екатерина Захариева.

Няма да стане само ако затворим външните граници, няма да стане само ако изменим регламента. Изнесени центрове в близост до конфликтите - там да проявим солидарността. Ще бъде по-евтино и по-безопасно за това, да съхраним нашите ценности, такива, каквито сме, каза още тя.