Решението на Слави Трифонов, че няма да се кандидатира за следващия парламент, не само че няма да намали гласоподавателите за партията, а ще ги увеличи. Това е една много добра позиция, аз не смятам, че партиийните лидери непременно трябва да бъдат депутати, защото като депутат той ще носи отговорност само за региона, който представлява, а като лидер на партия ще носи отговорност за цялата партия и за всички хора, които е предложил за депутати, каза в интервю за БТА Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Според нея, когато си имал куража да направиш партия и още на първите избори тя да е на второ място с малка разлика от първия, това е голям успех.

"Той има опит, хората го гледат, защото през него в различни периоди на неговите изяви, са виждали истината за България и го уважават именно за това", заяви Зайкова.

Според нея, хората в България са приели с топло отношение и одобрение изказването й при откриването на 45-ото НС, защото винаги се е стараела да говори истината. "Била съм винаги непокорна душа, понатрупала съм за 79 години и мъдрост, не знам защо хората ме харесаха, аз казах това, което мисля на откриването и ако пак съм най-дъртото нещо в следващия парламент, пак ще кажа нещо, което мисля", заяви Мика Зайкова.

По думите й, житейският преход от синдикализма към политиката не е труден, когато защитаваш интересите, които винаги си защитавал. За нея решението на следващ парламент за преизчисляване на пенсиите със среден осигурителен доход от 2018 година вече е неизбежно и няма да има партия, която да се противопостави, защото политиците би ги било срам да не се погрижат за възрастните хора.

Бившият синдикалист смята, че пенсиите трябва да се преизчисляват на всеки пет години, което е заложено и в програмата на партията. До 2024 година тежестта на година стаж в пенсионната формула трябва да расте ускорено и да стигне 1,5, а таванът на пенсията и на осигурителния доход трябва постепенно да се вдига и да падне, за да има справедливост, смята Зайкова.

По думите й, навсякъде в ЕС пенсиите са заместващ доход от доход, който си получавал, като в скандинавските страни заместването е 80-90 процента. В България този заместващ доход по официални данни е 35 процента, което означава, че всеки пенсионер след пенсиониране веднага затъва в мизерия, заяви Зайкова. Според нея, "под чертата" са не само пенсионерите, а 80 процента от българите, които нямат достатъчно пари, за да живеят нормално.

"Ние сме най-нещастните, ние живеем най-малко, това означава, че качеството на живот в България е много ниско. Бедността може да се преодолее, но най-страшното е, че за 30 години няма правителство, което да се е погрижило за качеството на образованието и от пето място в света, където бяхме през 1989 година, сега сме на 88 място от 143 държави", заяви Мика Зайкова. Според нея, опростачването на нацията продължава и само това, че сме древна нация, че интелектът е заложен в нашето ДНК, ни спасява от това България да не е изчезнала до момента.

Синдикалистът смята, че е неотложно да се поправят и несправедливостите, сътворени от 44-ото НС, по отношение на сумираното изчисляване на работното време и заяви, че ако влезе в следващия парламент, незабавно ще се заеме с това.

"Прочухме се и с едно първо място - станахме единствената държава в ЕС, която има толкова много санкционирани по закона "Магнитски". Това е страшен срам и резил за България", заяви Зайкова. Според нея, този срам може да се изтрие, ако продължи борбата с корупцията и се направи читав Национален план за възстановяване и устойчивост с добри проекти. Зайкова смята, че иновациите са важни, защото без тях ще продължаваме да сме на дъното на ЕС. "И без това сме с техника и технологии, които се намират на нивото на 50-те години на ХХ век, а като имаш такава техника и технологии, като нямаш въвеждане на дигитализация и роботизация, произвеждаш стоки и услуги с ниска добавена стойност и печелиш жълти стотинки на външния пазар", каза Зайкова.

Трябва да се стартират структурните реформи по образованието, в индустрията, в здравеопазването и най-важното в съдебната система, заяви още тя. Според нея, диалогът е правилното решение за предстоящата предизборна кампания, войната и омразата не са добри съветници. "Диалог трябва да има и се надявам, че партиите на промяната ще успеят, не само се надявам - те трябва да успеят, за да тръгне тази държава, да се оправи", заяви Мика Зайкова.