Бившият председател на БСП Михаил Миков смята, че прекият избор на лидер на партията залага тежки противоречия и това няма да повиши доверието нито в ръководството, нито в партията. А и до този момент никой не знае колко души ще избират лидер, и това хвърля сянка на съмнение. Миков е категоричен, че така БСП няма да стане по-силна организационно.

В момента БСП е в отчетно-изборна кампания, а отчети няма, има само избори, каза Михаил Миков в интервю за бТВ. Според него в последните години се отбелязва голямо отстъпление от базови ценности на левицата, а ако БСП иска да бъде истинска лява, представителна на народа партия не може да бъде лидерска партия от типа на ГЕРБ и СДС.

Въпросът, според Миков, не е персонален - дали ще бъде Нинова, Добрев, Миков, Драган или Петкан. Самият Миков категорично няма да участва в "това" - битката за лидер на партията.

Миков отново разкритикува начина, по който лидерът Корнелия Нинова ръководи партията и конфликта й с Партията на европейските социалисти - ПЕС. По думите му с изключение на президентските избори "всичко останало е греда". Освен това и коалиционните партньори на БСП са били разпъдени и разгонени.

Относно обвиненията, че бизнесът на Васил Божков се е ползвал с подкрепата на БСП, Михаил Миков заяви, че подобни твърдения са част от политиката у нас, когато няма други аргументи.

"Странно е, че толкова много време е прилаган един режим, който сега се твърди, че противоречи на закона. Това също е въпрос на доказване. Едва когато процесът приключи, може да се произнасяме окончателно", каза той.

"Има странни обстоятелства, при които институциите са бездействали", добави Миков и подчерта, че най-важното е да се осигури справедлив процес.