Все още нищо не е съгласувано, бяха договорени принципите на съгласие. Работи се върху юридическо оформяне на самото споразумение.

Това каза премиерът на Македония на пресконференция в Скопие.

Той съобщи, че предстои да разговаря с премиера на Гърция Ципрас тази вечер, утре или до петък и при наличието на нещо съгласувано, веднага ще информира обществото. Засега всички споменавани имена са неофициални, но повечето от македонските медии смятат, че името ще е Република Северна Македония.

Заев обяви още, че целият документ-договор с Гърция, който ще включва и името на бившата югославска република, ще бъде подложен на референдум в Македония през септември или октомври тази година.

Правим референдум, за да може Гърция да изпрати официално писмо до НАТО и ние да получим покана за членство в Алианса. Ратифицирането на договора с Гърция ще стане в парламента и се надявам там да се получи много по-голямо мнозинство от това, което подкрепя правителството", каза Заев.

На журналистически въпрос дали с Договора за приятелство с България ще се променя македонската история и дали ще се защитава македонското малцинство, премиерът заяви, че в договора ясно пише, че Македония ще защитава правата на своята общност извън държавата, в съответствие с всички международни споразумения, които съществуват и са задължителни за всички страни.

"Договорът не застрашава никакви права на македонците или гражданите на Македония, които живеят навсякъде по света. В същото време това, което приехме и споделихме, е, че имаме обща история в допълнение към нашата национална история. Това е факт и ние не бягаме от фактите. Това са стъпките на смелите решения. Балканите имат обща история, цялата Европа има обща история. Разполагаме и с национална история, тъй както България има своя национална история" , каза премиерът.