"Тази нощ съдът пропусна шанса да разсее разяждащите българското общество съмнения, че в държавата ни управлява олигархия. Тази нощ законът коленичи и монополът победи".

Това се казва в официално съобщение Агенция „Митници” по повод решението на Административен съд София.

Снощи магистратите спряха изпълнението на заповедта на директора на митниците Ваньо Танов за отнемане на лиценза на петролно-складовата база "Илиенци", собственост на "Лукойл България".
"Тази нощ над държава-член на Европейския съюз и НАТО легна тежката сянка на чужди интереси", пише в съобщението на митниците.
В него се добавя, че е станало ясно, че в една правова държава не всички са равни пред закона и пред принципите на свободния пазар. Според агенцията институции са загубили достойнство, държавата – приходи, а гражданите – вярата, че могат да живеят в нормална държава.

Тази нощ законът коленичи и монополът победи
, пише още в острата позиция.

В нея се обяснява, че именно заради това Агенция „Митници” ще продължи да прилага законите на България - заради българската държава и гражданите.

Ден по-рано от митниците съобщиха, че отнемат лиценза, издаден на „Лукойл България” ЕООД за управление на една от техните най-важни бази заради редица нарушения. Става дума за данъчния склад „Продуктопроводи – продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци".

По обяснението на компанията, става дума за продуктопровода, свързващ „Лукойл Нефтохим” с петролните бази на изредените места.

От "Лукойл" обаче подадоха жалба в Административния съд София с аргумента, че решението е тенденциозно, а делото било разгледано светкавично часове след завеждането й.
Магистратите са спрели предварителното изпълнение на заповедта на Танов, а по същинските основания за наказателната мярка срещу компанията ще има отделен процес.