Това, че празненствата на връх Шипка на 3 март не са били разрешени, е "една много голяма лъжа" - това каза министърът на здравеопазването във връзка с критиките, оправени към здравните власти заради Националния празник. Той коментира конкретно думите на президента Румен Радев, че "властта се опита да постави под карантина националната ни памет".

"Има две възможности - ли президентът лъже, или лъжат президента. Трябва да сме наясно какво точно се случва, каза Ангелов. Той прочете писмото, което е изпратил до Дирекция "Държавен протокол", която организира празненствата в България:

"Взимайки предвид значимостта и символиката на Националния празник на Република България и 3 март, считаме, че провеждането на чествания и празнични събития следва да бъде позволено, но ограничено по възможност до събития на открито". 

"Хайде сега ми кажете кое беше забранено на 3 март? Къде имаше забрана? Имаше ли пропускателен пункт, имаше ли органи на РЗИ? Кой беше наказан за това, че е там? Много ми е трудно, когато трябва аз да обяснявам за лъжите на хората, които ги изричат", коментира още здравният министър. 

"От миналата година досега винаги на 3 март трябва да коментираме, нека да сложим точка. Но когато се изричат толкова много лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам обикновените хора кое точно ги отвращава в политиката. Ето това ги отвращава - лъжата" - с тези думи Ангелов приключи темата.

На 26 февруари от Община Габрово, цитирани от БТА, обявиха, че отменят създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка по повод Националния празник във връзка с постъпило до кмета на Габрово Таня Христова писмо от главния държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. В него се съобщавало за повишаване на броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната.

Галина Витанова от протоколната служба на общината съобщи тогава, че според писмото на доц. д-р Кунчев струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и в тази връзка провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно. Затова и от общината обявиха, че отменят планирания църковно-военен ритуал на 3 март на връх Шипка, както и организирания за гражданите автобусен транспорт.