Човек трябва да се качи поне един път на връх Шипка, дори да не е на този ден, за да почувства силата, за да почувства какво са мислили и как са се чувствали героите, опълченците, воините, загинали за свободата на България. Мисля, че изкачването на Шипка калява духа. Това каза днес в Габрово председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирана от БТА.

Днес сме тук - на Шипка, за да положим цветя и да отдадем своята почит към всички български опълченци, към всички герои, жертвали живота си за свободата, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, след като изкачи връх Шипка заедно с младежи от цялата страна, съобщиха по-рано от пресцентъра на парламента.

Тържествените чествания на Паметника на свободата традиционно се провеждат под патронажа на председателя на парламента.

Шипка е връх, който ние - българите, трябва всяка година да изкачваме, за да помним миналото си и да градим бъдещето си, е посочила още Цвета Караянчева.

На този връх трябва да преосмислим действията си, да се замислим защо понякога не можем да надмогнем егоизма си, защо не можем да се обединим зад една обща цел, е отбелязала председателят на парламента. Тя е допълнила, че българите, които са живели в онези времена, са намирали идея, около която да се обединят, в името на общото благо. Трябва да бъдем силни и да преглътнем различията си в името на България, е заявила още Цвета Караянчева.