"За мен е цинизъм да няма тържества на Шипка. Не можем да не отидем на Националния си празник на връх Шипка, на открито, където хората могат да пазят дистанция и да се създаде организация" - така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в предаването "Денят започва" по БНТ решението да бъдат отменени официалните тържества за 3 март.

Решението беше взето от кмета на Габрово Таня Христова, която обаче изтъкна, че е получила писмо от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, според когото струпването на голямо множество хора от различни населени места крие риск от разпространяване на Covid-19 и затова провеждането на организирани тържества е нецелесъобразно.

"На този фон се отварят заведенията", коментира обаче Йотова предвид отмяната от 1 март на забраната ресторантите да работят.

Малко преди да стане ясно, че тържествата на Шипка ще бъдат отменени, самият президент заяви, че ще бъде там, защото "уважението към паметта на загиналите за България е наш морален дълг като народ". Миналата година Румен Радев не се съобрази с решението на здравните власти да няма официално честване на Шипка и отиде там. Заради това той беше остро критикуван от правителството.

Днес вицепрезидентът отправи критика и по повод ваксинационния план у нас.

"Тези "зелени коридори" са доказателство, че организацията в този процес не струва, че нещо не е както трябва. Защо се налага това, след като имаше ваксинационен план? Това е признание за много сериозни проблеми", категорична е Йотова.

По думите й другата голяма болка и тревога е начинът, по който хората бяха информирани за тези ваксини, по който вървеше самата кампания.

"За мен не е достатъчно да видим две голи ръце - било то на министъра или директори на болници. Поне три предписания има от световни здравни организации, за да може хората да бъдат убедени. Когато човек не е информиран и има съмнения, той се страхува. Има един неприятен факт - страни, които са по-малки от нас, са получили повече ваксини, каза тя. Заяви, че ще се ваксинира, но когато му дойде времето", подчерта тя.

Йотова говори и за предстоящите парламентарни избори.

"Каквото и да се случи на тези избори, много важна фигура ще бъде здравният министър", изтъкна вицепрезидентът.

"Не съм видяла през всичките тези години БСП да не ни подкрепя", заяви вицепрезидентът по повод липсата на категорична позиция на левицата досега дали ще подкрепи Радев за втори мандат.

"Аз не съм от вчера в политиката. Всички ние съзнаваме, че президентската институция би могла да се превърне в един чудесен инструмент за пазарлъци. Ние не искаме да се явяваме като резултат от политическо предложение. През всички тези 4 години ние сме открити към хората. В нито един момента, в това което обещавахме на хората, не сме се променили. Президентската институция е това, което създава стабилност. За разговори, за консултации. В началото диалогът с изпълнителната власт беше възможен, до един момент, когато се оказа, че всичко зависи от един човек. Всеки ни казваше - иди се разбери с Бойко. Е, това няма как да стане. Ние отказваме да бъдем под нечий чадър, под нечий похлупак", категорична беше тя.

Според Илияна Йотова има два много важни въпроса пред страната ни - как България ще отговори на климатичните промени и как ще се преборим с бедността и неравенството, защото това са кризите фантоми, които следват след COVID.