Това заяви министърът на отбраната Николай Младенов пред БНТ, цитиран от БГНЕС. Поправките са в три посоки. Първата е изчистване на управлението на Министерство на отбраната с реализацията на т. нар. интегриран модел, което означава, че когато министърът на отбраната взема решения той да получава както от военна, така и от цивилната страната достатъчно ясна експертиза, да се оптимизира работата на министерството, обясни Николай Младенов.
По думите му, втората цел на промените е да се въведат практики, които имат антикорупционен характер. Това означава, че най-големите сделки трябва да се ратифицират от Народното събрание.
Военният министър даде пример с това да се въведе по-строг контрол върху харча на парите на ведомството. По думите на Младенов досега се е случвало началници и заместник-министри да подписват сделки за милиони левове, което е неприемливо.
Той обясни, че когато има сериозен ангажимент от държавата за сума от 100 – 200 милиона, трябва да е информирано Народното събрание. Министърът допълни още, че границата от над 100 милиона трябва да бъде одобрявана от парламента, между 50 и 100 милиона от Министерски съвет, а под 50 милиона от министър на отбраната.
Третата промяна е насочена към стабилизирането на кариерното развитие на военнослужещите в страната. Министър Младенов допълни още, че очаква да заложи механизми в управлението, които да намалят корупцията. Той съобщи още, че е създаден вътрешен съвет, който да следи за създаващи корупционна среда практики.
Министерството е започнало и дългосрочно партньорство с организацията „Прозрачност без граници”, заяви още военния министър и допълни, че е идентифицирана една от най-големите дупки, през която изтича средства на ведомството. Това е именно регламента, по който се изпълняват обществените поръчки. По думите му, целта е да има ясно регламентиране за това кое е национална сигурност, кое може да бъде секретно и кое не или специална обществена поръчка.
Предложените промени ще бъдат внесени за гласуване в Министерски съвет в началото на месец ноември и до края на годината се очакват да влязат в сила, допълни още Николай Младенов.