Антон Тодоров от ГЕРБ, Антон Кутев от БСП, Веселин Марешки от „Воля”, Радан Кънев от „Нова Република” и Ваньо Шарков от коалиция „Реформаторски блок – Глас народен” сблъскаха тези в сутрешния блок на Нова телевизия.

„ГЕРБ ще продължи ефективната и много силна политика спрямо корупцията и престъпността. Няма вече обири по магистралите, което е заслуга на първото правителство на ГЕРБ. Корупцията, която с идването на БСП връхлита страната, няма да я има, защото БСП няма да дойде на власт”, заяви Тодоров.

„Има два основни проблема. Единият е мафията, а другият – битовата престъпност. За мафията основното е Законът за обществените поръчки и бързото правораздаване. А битовата престъпност, която като обществено влияние е също толкова важна, колкото корупцията. В този смисъл това са нашите приоритети”, каза Кутев.

„Корупцията започва от ГЕРБ и БСП. Корнелия Нинова и Бойко Борисов не успели да се договорят. Тези задкулисни договорки, това да не излезеш пред българските избиратели – това е един от големите проблеми на България. Тежките задкулисни договорки, от които се ражда корупцията. Тя от своя страна ражда картелите, монополите и всички тези, които ни ограбват”, заяви на свой ред Марешки.

По думите му трябва максимално бързо на 26 март "да се измете цялата смет в парламента", която е превърнала България в най-корумпираната и бедна държава в Европа.

„Ние ще се борим с тези проблеми чрез операция „Чисти ръце” в МВР, службите и съдебната система. Румънски модел антикорупционна прокуратура. Темата за борбата с корупцията е институционална. Въпросът е как тази мегакорупция да бъде спряна, защото очевидно тя се разгръща на най-високо политическо ниво и очевидно се разгръща при различни управления. Именно затова трябват радикални решения”, коментира пък Кънев.

„Това, което за нас има най-голямо значение е пълна проверка на имуществото и доходите на всички лица, които заемат публични и държавни длъжности. В момента дори и декларации не се попълват от шефове на големи държавни фирми. Голяма проверка означава между 3 и 6 месеца по всяко време”, заяви Шарков.

Според него трябва да бъдат обединени усилията в няколко насоки - антикорупционен закон, единна структура, която да се бори с корупцията, и съгласие да бъде направена пълна проверка на всички в правителството.

"Относно избора на главен прокурор предлагаме проста конституционна промяна, според която човекът, който да носи пряката отговорност с възможността да налага много пъти вето, да е президентът. Нека да има ясна отговорност кой стои зад този човек и как работи прокуратурата", добави Шарков.