Дългогодишният нидерландски министър-председател Марк Рюте призова страната си да продължава да подкрепя Украйна.

Той призова Нидерландия да продължи и да подкрепя принципа на международно сътрудничество в организациите, от които е част, а именно ЕС и НАТО. Тези призиви бяха отправени в последното обръщение на Рюте към сънародниците му, което той произнесе като нидерландски премиер, предаде Асошиейтед прес.

В това обръщение Рюте определи трагедията с малайзийския самолет, изпълняващ полет MH17 през 2014 г., като "може би най-драматичното и наситено с емоции събитие" по време на мандата му.

Пътническият самолет беше свален над Източна Украйна, докато пътуваше от Амстердам за Куала Лумпур, Малайзия, като загинаха всички 298 пътници и екипаж, включително 196 нидерландски граждани. През 2022 г. нидерландски съд осъди двама руснаци и един проруски настроен украинец за участие в свалянето на самолета, пише БТА.

Днес в последното си обръщение към нидерландците Рюте изтъкна положителните качества на страната си. "Тук няма война, можеш да бъдеш такъв, какъвто си, ние сме проспериращи", каза той в 12-минутната си реч.

Рюте призна, че по време на мандата му е имало и моменти на недостатъци, включително скандала с детските надбавки, при който хиляди родители погрешно бяха обявени за измамници.

Рюте добави, че времето, прекарано на премиерския пост, е добавило и малко "сиви коси и бръчки" към външния му вид.

След като се оттегли от премиерския пост, Рюте става следващ генерален секретар на НАТО.