"Осигурен е и превод. Българското посолство в Мадрид е в постоянен контакт с испанските власти", увериха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Задържаните 21 българи са преминали медицински прегледи при преместването им от следствения арест в затвора и са в добро здравословно състояние, по данни от управата на затвора в Кадис.
Затворническата управа разрешава на тези, които желаят, да се обадят по телефона на своите близки в България.

Български дипломати са говорили с испанските съдебни власти да разрешат и посещение в затвора на българския консул и на близки на задържаните при тяхно желание.
Посолството в Мадрид и Външно министерство са в постоянен контакт с близките, оказва им се необходимото съдействие и ги информират незабавно при постъпване на нова информация, обясниха от ведомството.

Вчера обаче роднини на задържаните моряци официално се обърнаха към българските институции за съдействие и информация.
В открити писма те настояха да се изясни правния статут на моряците, необходимо ли е да се наемат адвокати и какво е тяхното физическо и психическо състояние.
Близките на моряците ще се срещнат с премиера утре след заседанието на Министерски съвет.

Късно снощи специализираният съд пусна на свобода обвинените за превозването на кокаина Дойчин Дойчев и Руслан Колев поради липса на доказателства.