Сините изразиха възмущение от опитите на ректора проф. Иван Илчев "да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП", предаде БТА.

Категорично сме против фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от БКП. Т. нар. "научна конференция", която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света, заявиха сините.

Те настояват министърът на образованието да потърси обяснение от ректора и да обяви публично отношението си, както и парламентът да приеме закон за санкциониране на "всяко физическо или юридическо лице", което прави опити да реабилитира българския комунистически репресивен режим.

От Синята коалиция добавиха, че мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, "започната от премиера Борисов".
Преди две години той заяви: „Една стотна от това, което е построил Тодор Живков за България и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.”

Десните допълниха, че е необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци мълчанието на ДПС.
Те попитаха и БСП къде в програмата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) се съдържа реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа.

Честването в СУ е незаконно и антиевропейско, защото през 2000 г. НС прие закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, а през 2009 г. ЕП обяви за престъпни всички тоталитарни режими на 20 век, изтъкнаха още сините.

През септември пък от ДСБ реагираха остро на изказване на президента пред австрийски вестник. "Активи за 30 милиарда евро, ние продадохме само за 3 милиарда", заяви Плевнелиев, като подчерта, че във втората фаза на приватизация след 1997 година (тогава управляваше правителството на ОДС с премиер Иван Костов - б.р.), са допуснати твърде много грешки.
От партията обаче заявиха в декларация до държавния глава: "Вие, надяваме се неволно, но след премиера Борисов, реабилитирате комунистическата диктатура на Тодор Живков. Тя ни завеща не предприятия за 30 милиарда евро, а огромен външен и вътрешен дълг, финансова разруха и стопанска катастрофа".

Преди няколко години Картината “Тайната вечеря”, на която като Христос е изобразен Тодор Живков, а апостолите са членовете на Политбюро и Людмила Живкова, беше изложена в галерия в столицата. Художникът остана неизвестен.