Светлозар Лазаров коментира днес пред БНР, че за него е необяснимо как по "Кокаинови крале", която всъщност е операция на други служби (италиански - бел.ред.), е работено по този начин.

"Ясно е, че по „Кокаинови крале” и по други лица, съпричастни към наркотрафик и пране на пари от наркотрафик, явно е работено избирателно. Има лица, които са свързани юридически, има достатъчно оперативна информация за връзки, търговски отношения, но по тях не е работено", каза той.

На въпрос дали излиза, че на хора, близки до предишното ръководство на МВР, са се давали протекции за наркоканалите, Лазаров отговори, че не може да каже.

"Не са се занимавали с определени физически и юридически лица, а са се занимавали с конкретни лица, които са предадени на италианското правосъдие, но явно не е стигнато докрай”, обясни той.

Сред основните заподозрени бе посочен Евелин Банев - Брендо.

Лазаров не може да каже имало ли е чадър над общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, чиято автокъща бе обискирана по съмнения за връзка с наркоканала през рали "Дакар", в което участва.

Вчера председателят на вътрешната комисия Атанас Мерджанов коментира, че е оказван политически чадър върху засегнатите лица и не са водени оперативни дела. По думите му това е особено смущаващо, тъй като имало конкретни данни.

„Още повече, че става въпрос за лица, които са общински съветници от определена политическа сила”, каза Мерджанов, визирайки явно Алексиев.

Тази сутрин обаче главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че няма данни за чадър над общинаря от ГЕРБ.
Цацаров обясни, че не му е известно да е имало сигнал за него и Гълъбин Боевски, осъден по-късно за трафик на кокаин в Бразилия, през 2011-2012 г.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев поясни, че не е казвал, че Алексиев няма връзка със случая със задържания кокаин във Франция, както бе цитиран.

"Има основателни притеснения, че в предишни периоди, преди това правителство, не са взети никакви мерки да бъде проверена информация, която би могло да потвърди съпричастността на тези лица към трафик на кокаин", допълни още Йовчев.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов пък коментира, че от изнесената от ръководството на МВР вчера справка не може да се направи обосновано предположение за връзка на Орлин Алексиев с трафика на наркотици от Латинска Америка към Европа.