На българските военни летища кацат само самолети на нашите ВВС и на съюзни държави. Самолетите изпълняват военни задачи, а не се използват за нелегално вкарване на имигранти, както пише в редица сайтове, каза в началото на заседанието на кабинета Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната.

Това е абсолютно невъзможно и без мое разрешение не може да се случи, посочи вицепремиерът. Срещу България се води кампания с фалшиви нови, подчерта той.

Последната "сглобка" е че овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегалните имигранти, каза още Каракачанов.

Необходимо е правителството да разпореди на компетентните органи да разберат кой организира подобна кампания, защото с нея се всява смут и се създава напрежение в обществото, а това не може да остане ненаказано, посочи Каракачанов.

Капацитетът на лагерите за имигранти е изпълнен на 11 процента, а нови хора не са постъпвали за разлика от 2016 година, когато капацитетът на лагерите беше изпълнен на 103 процента, каза още Каракачанов.

Не искам да коментирам фалшивите новини, защото след това моите думи се ретланслират по толкова начини, че излизат чудовищни новини и действително си играят със страховете на хората, каза премиерът Борисов. България не е поемала ангажимент за приемане на нелегални емигранти "нито за пари, нито без пари", допълни той.

Гранична полиция хвана каналджии, които превозваха с два джипа 26 души. Граничарите денонощно дебнеха каналджиите десет дена. При преследването един от джиповете се обърна, но сериозно пострадали няма, каза Борисов.