Заводът "Авионамс" няма способности в момента да извършва ремонтно-възстановителни дейности на самолети Су-25, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на парламентарния контрол, отговаряйки на въпрос за процедурата на МО за възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети.

Според задалия въпроса депутат от левицата Николай Цонков с тази процедура се елиминира български завод, който е с капацитет да извърши поръчката.

От 2001 г. те не са ремонтирали подобни самолети, заяви Каракачанов. По думите му е имало писмо от синдикатите в "Авионамс", имало е и среща в началото на септември, като самите те са наясно, че "Авионамс" няма нито лиценз, нито способност в момента да извърши този ремонт. Способности имат и ремонт могат да извършат фирми, които имат лиценз за това, те са двете, до които сме изпратил поканата - в Русия и в Беларус, посочи министърът.

Придобиването на подобни способности, но и получаването на лиценза би отнело в най-добрия случай 2 години, но може и да са необходими 3, заяви Каракачанов, като добави, че ВВС не могат да чакат 3 години това. Когато работната група излезе с резултат, можем да коментираме конкретика, заяви още Красимир Каракачанов.

Той посочи, че обществената поръчка с предмет "Възстановяване на летателната годност на самолети Су-25, рамково споразумение" е обявена като процедура на договаряне без публикуване на обявление. Изпратена е била покана до две дружества - 558-ми авиационен ремонтен завод - Беларус, и Обединена авиостроителна корпорация - Русия. Срокът за подаване на офертите е изтекъл на 10 септември, има едно подадено предложение, посочи Каракачанов, което е от Беларус. Комисията за избор на изпълнител на обществената поръчка е започнала работа на 12 септември, крайният срок за нейното решение е 11-12 октомври. Критерий за възлагане на поръчката е икономически най-изгодна оферта, най-ниска цена, подчерта министърът. Документацията по обществената поръчка, включително и методиката за оценка, са публикувани в сайта на МО, няма нищо скрито, заяви Каракачанов. Към момента няма възникнали проблемни въпроси, добави още министърът.

Той беше категоричен, че фирма посредник няма, като подчерта, че поканите са изпратени от МО до двете фирми директно.