Обсъжда се закупуването от държавата на единен софтуер за видеонаблюдение на населените места. Това заяви в Перник министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

По думите му софтуерът ще бъде под контрола на МВР, като държавата ще се ангажира и с разширението и обновяването му. Това е скъпата част от въвеждането на видеонаблюдение, уточни министърът. Според него необходимо е кметовете на общини и населени места да намерят средства за закупуване на камери.

Повече камери - това означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение, възможност да пренасочим полицаите към други функции, заяви Радев. По думите му камерите ще заместят жива сила от МВР.

Валентин Радев присъства днес в Перник на представяне на видеонаблюдение, което е монтирано в града с помощта на "Стомана индъстри" и "МТел".

Петдесет камери са поставени на всички входно-изходни артерии в града и по-важните кръстовища. Седемнайсет от тях - три моторизирани и 14 стационарни, охраняват централния пернишки площад. На пътен възел "Даскалово" е инсталирана обзорна камера, която отчита трафика. По нейни данни от 1 май до днес на обяд през пътното съоръжение са преминали над 45 000 автомобила.

Видеонаблюдението позволява да се проследяват коли по номера, включително и ако само са зададени цифрите, по дата и час, по всяко време на денонощието. Според старши директора на МТел Иван Иванов има общини, в които престъпността е сведена до нула, благодарение на въведеното видео наблюдение.

Инвестицията е на стойност 160 000 лв. и е финансирана от "Стомана индъстри". Договорът е тригодишен, поясни кметът Вяра Церовска. По думите й контролът се осъществява от общинско помещение, което е оборудвано и предадено на МВР.

Радев горещо одобри направеното и уточни, че Перник е поредният град, в който се въвежда видеонаблюдение. Според него то играе голяма превантивна роля.

Вътрешният министър се срещна и с кметове и кметски наместници от Пернишка област. Той беше придружаван от главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов и директора на ОДМВР-Перник ст. комисар Димитър Попов. Намерението на ръководството на МВР беше да се запознае с местната специфика и проблемите, които могат да бъдат решени с помощта на полицията, както и да получи обратна информация за постигнатото взаимодействие на дирекцията с местната власт.

Пред министъра е било поставено искане част от парите, които се събират от пътно-транспортни произшествия, да се преотстъпят на населените места. Те пък ще ги използват за закупуване на камери, разказа Радев и посочи, че се работи по този казус.