Вили Лилков постави питане относно нарушаване на Закона за държавния служител и Конституцията на България от страна на администрацията на Столична община, предаде  „Фокус”.

Портрети, календари и символи в офисите на администрацията издават политическа ангажираност, а не неутралност. В много от офисите, много от хората приемат това като поведение и начин на изразяване на политическа принадлежност в офисите", изтъкна общинският съветник.

"Издайте заповед, с която да задължите всички служители на общинската администрация да махнат всички календари, портрети и символи на Бойко Борисов. Настоявам не само по време на политическите кампании, а още сега да издадете такава заповед”, призова Лилков кмета на Столична община.

В отговор Йорданка Фандъкова заяви, че ще се обърне към служителите с молба да не дразнят излишно хората.

Миналата година управляващата партия ГЕРБ раздаде календари и други новогодишни подаръци с лика на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преди дни пък германската телевизия ARD показа как правосъдният министър Диана Ковачева работи до портрета на Борисов. Поводът за телевизионния репортаж бе да покаже работния ден на министъра. Видеото обаче започва с точно определен кадър - календар на ГЕРБ с лика на Бойко Борисов, поставен на видно място на бюрото на Ковачева.

Свалянето на лика на премиера не е прецедент. По време на миналогодишните избори маслен портрет на премиера не беше включен в изложба в парламента заради предизборния период. Авторът на платното бе младият софийски художник Антон Димитров. Портретът струваше 2700 лева.

Площад „Бойко" в София да върне старото си име „ Епископ Константин", реши днес Столичният общински съвет, предаде Дарик. Предложението бе отново на Вили Лилков, който обясни, че площадът срещу „Пирогов" не носи името на премиера Бойко Борисов, както много хора мислят, а версиите за името му са различни.
По думите му площад „Бойко" е придобил името си през 1952 г., като преди това се е казвал „Епископ Константин" на Константин Преславски. Той изброи версиите за името Бойко: „Твърди се, че има някакъв Бойков връх и свързан с него хайдутин. Има и друга версия - че през 1952 г., след като на комунистите не им е вървяла колективизацията, се обявили с бой към комунизъм и оттам - „Бойко".

В отговор Георги Свиленски от БСП каза, че прекръщаването на площада ще е грешка и трябва да се изчака: „Още повече ви казах, че е добре да изчакаме изборите, тъй като може да се окаже, че пак трябва да го сменяме". Свиленски предложи отлагане на доклада, но вносителят му Лилков не прие.