Федералният президент на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер пристига официално посещение в Република България на 4 и 5 април по покана на президента Румен Радев.

Това са два дни с много интензивна програма, през които Щайнмайер ще получи доста добра представа за България и нейните хора. Това не е първото на Щайнмайер посещение в България, но за първи път идва като президент, отбелязва "Дойче Веле". 

През първия ден от неговата визита в страната преобладават политическите разговори, а през втория е акцентът върху Европа, икономиката, културата и историята.

Увеличаването на германските инвестиции в България и засилването на двустранния търговски обмен, сътрудничеството в областта на образованието и науката, развитието на културните връзки, както и военно-политическото сътрудничество и партньорството между двете държави в ЕС и НАТО, се очаква да бъдат сред акцентите в разговора на двамата президенти,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Церемонията по посрещането на Щайнмайер е в 11 часа в четвъртък на площад "Св.Александър Невски". Половин час по-късно двамата президенти ще имат среща "на четири очи" на "Дондуков" 2. След това започват пленарните разговори на официалните делегации на България и Германия. На обяд двамата президенти ще дадат съвместна пресконференция в Гербова зала.

В рамките на официалната си визита у нас президентът Франк-Валтер Щайнмайер ще се срещне с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и с министър-председателя Бойко Борисов.

Задълбочаването на двустранните отношения, и напредъка и развитието на търговско-икономическото партньорство между България и Германия ще бъдат темите, които ще обсъдят Борисов и Щанмайер. Двамата ще разговарят по време на работен обяд. Акцент по време на срещата между тях ще бъдат и въпроси, свързани с европейския дневен ред, както и двустранното сътрудничество в областта на средното и професионалното образование, съобщиха от Министерския съвет.

Последната среща между българския министър-председател и президента на Германия се състоя при посещението на премиера Борисов в Берлин през 2017 г., припомнят от правителствената пресслужба. Тогава президентът Щайнмайер прие министър-председателя Борисов в двореца "Белвю", където двамата подчертаха важността от интензивния двустранен диалог и беше даден ясен сигнал за волята и на двете страни да укрепват партньорството си по въпросите от взаимен интерес.

В късния следобед президентите на България и Германия ще се срещнат с представители на български и германски компании в зала "Опера" на хотел "InterContinental" в София.

В петък сутринта Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер ще разгледат производствената база на дружеството Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД в Радиново, основано в България през 1999 г. Предвидени са визити и в европейската културна столица Пловдив и в Бачковския манастир.

Дойче Веле: Щайнмайер в България: много теми и (поне) един болен въпрос

Медиите обикновено представят Щайнмайер като много опитен дипломат, като човек на диалога, като интелектуалец, който никога не остава на повърхността на фактите. Казват за него още, че е изключително работлив и добросъвестен, че искрено търси контакт и с тъй наречените "обикновени хора". Което не е чудно, тъй като самият той произлиза от съвсем обикновено семейство, отбелязва "Дойче Веле". Щайнмайер (по образование юрист) започна политическата си кариера като шеф на кабинета на Герхард Шрьодер, който през 1990-те години беше министър-председател на Долна Саксония, а след това и германски канцлер. По-късно социалдемократът Щайнмайер беше два пъти външен министър и един път вицеканцлер в коалиционните правителствата с християндемократите на Ангела Меркел. Като държавен глава той вече е надпартиен, но в Берлин отново управлява широка коалиция между ХДС-ХСС и ГСДП, тоест - в Германия няма сблъсък между държавния глава и изпълнителната власт.

Този факт максимално улеснява и предстоящия диалог на Щайнмайер с българския президент Румен Радев (издигнат от БСП) и с премиера Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ членува в ЕНП. По време на една годишнина на германската фондация "Конрад Аденауер" в София наскоро Борисов изрично подчерта помощта, която близките до ХДС и ХСС германски фондации са оказали при партийното строителство на ГЕРБ. Но независимо от това и независимо от многократно огласявания си респект към Ангела Меркел, българският премиер лесно ще намери общ език с германския гост. Още повече, че по конституция германският президент има главно представителни правомощия. Неговата работа, казано по-просто, е да размишлява на глас, да говори и разговаря, да убеждава и да транспортира ценности.

Например - ценностите на правовата държава. Или независимостта на правосъдието и на медиите. За тях без съмнение ще стане дума в срещите на Щайнмайер с българските домакини, най-малкото защото германските медии и наблюдателите, които следят българската политика, непрекъснато подчертават изоставането на България по тези показатели спрямо европейските стандарти.

Разбира се, в разговорите на германския президент в София и в Пловдив ще присъстват и останалите важни двустранни теми. Например икономическите отношения между двете страни, които през миналата година се развиваха сензационно добре. Стокообменът достигна рекорд, преминавайки границата от 8 милиарда евро, като в търговията с Германия България може да се похвали в положително салдо. Това се дължи в голяма степен на факта, че в България влязоха германски фирми, които произвеждат в страната, а след това директно изнасят продукцията си. Към момента директните германски инвестиции осигуряват постоянни работни места за около 35 хиляди българи. На този фон е разбираемо, че Франк-Валтер Щайнмайер ще участва в българо-германска икономическа кръгла маса и ще посети фабриката на "Либхер".

Над 300 хиляди българи живеят и работят в Германия. В германските медии често пъти може да се прочете, че в общия случай това са добре квалифицирани и амбициозни хора, които си плащат данъците и осигуровките. Разбира се, често се пише и за други българи в Германия, които преживяват главно от социални помощи и обитават запуснати сгради с лоша хигиена. Изобщо темата за трудовата миграция и така наречената "миграция по бедност" от България към Германия е многолика и повече от актуална, тъй че без съмнение ще присъства в дневния ред на държавната визита.

Косвено с нея са свързани и въпросите на образованието, засягащи двете страни: отличното качество на обучението по немски език в България, високият брой български студенти в Германия, а и новопоявилите се атрактивни възможности за германци да изучават в България такива търсени специалности като медицина и стоматология.

Апропо, медицинският и стоматологичен туризъм е малка, но важна част от туристическия бизнес в България, където годишно почиват почти милион германци. Славата на Слънчев бряг и Златни пясъци като парти-дестинации за младите германци, на които Майорка вече им е твърде скъпа, може би още не е достигнала до ушите на германския президент, но като известен любител на природата Франк-Валтер Щайнмайер положително ще прояви интерес към другите форми на туризъм, които напоследък се развиват в България: планинарството, културният и кулинарен туризъм. А да не забравяме и Пловдив като тазгодишна европейска културна столица и София като бързо развиваща се дестинация за младежки туризъм.

За какво още ще разговаря германският президент в България? За евроизборите, разбира се, и за бъдещето на ЕС, който в момента преживява трудна криза, за членството на България в Шенген и в еврозоната. НАТО, отношенията с Русия и енергийните проекти, Турция и бежанците, Западните Балкани и ЕС, Гърция и Северна Македония - на международната сцена България често се споменава именно в този контекст, така че българската "геополитика" със сигурност е в дневния ред на президентската визита. Без съмнение ще стане дума за центробежните сили в Евросъюза, за популизма и разбягващите се национализми, но и за Европа като лоно на мира, като 500-милионна общност на свободно движение на хора, идеи, стоки и капитали, като място, където младите хора имат луксозния избор да решат къде да живеят, учат и работят.

А за "Фолксваген"? Дали германският концерн ще построи своята нова фабрика тъкмо в България или ще предпочете Сърбия? Франк-Валтер Щайнмайер едва ли ще донесе някаква новина по въпроса - това не влиза в компетенциите му на държавен глава. Но нека не забравяме нещо важно: германската провинция Долна Саксония притежава 20,2% от акциите на "Фолксваген", които са ключов инструмент при взимането на всички бизнес решения. А политическите корени на сегашния германски президент са именно в Долна Саксония. Така че Щайнмайер положително се интересува от темата.