Правителството отпуска 15 млн. лева за строеж на нови детски градини в Столична община.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов на Министерски съвет днес. Средствата са най-вече за строеж на нови забавачки, тъй като тази година приетите деца са дори с 1000 по-малко от миналата година.

Съобщавайки новината, Борисов се върна във времето, в което бе кмет на София, и е запознат с проблема.

"Когато бях кмет, 40 детски градини бяха реституирани на най-хубавите места в София.

И тези псевдодемократи, които сега говорят по въпроса, ги разпродадоха за смешни пари. Оттогава досега над 100 нови сме направили и продължаваме да правим. Тази памет трябва да се пази. Не може 20-годишни политици да се обявяват за наша алтернатива", възмути се премиерът. Реакцията му идва от критиките на десните - "Да, България", че Йорданка Фандъкова не се справя години наред с проблема.

Освен от политиците обаче, София бе критикувана и от гражданското общество за проблема. 

През седмицата пред сградата на общината се състоя протест, а родители на неприети деца поискаха ваучери на същата стойност от държавата, за да не са дискриминирани децата им.

В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че детските градини са неин основен приоритет и предпочита да не се ремонтира някоя улица, но да има места за децата.

Тя благодари на правителството и се отчете в официалния си профил в социалната мрежа: "Още 15 млн. лв. за строителство на нови детски градини София отпусна Министерски съвет. В началото на годината поисках от правителството да финансира строителството на 9 нови детски градини в районите "Триадица", "Витоша", "Възраждане", "Овча купел", "Люлин", "Изгрев", "Красно село", "Кремиковци" и "Подуяне".

"С тези 15 млн. лв. веднага можем да започнем тези, за които кметовете на райони са провели процедурите за избор на изпълнител. Надявам се да бъдат активни, за да можем в най-кратък срок да започне строителство с осигурените средства", каза тя.

В отчета й още пише, че със средства от бюджета на общината тази години се строят 12 нови детски градини - 10 от тях се изграждат ("Красно село", "Лозенец", "Искър", "Люлин", "Овча купел", "Витоша", "Нови Искър", "Подуяне", "Изгрев" и "Илинден") и за още 2 предстои да започнат ("Манастирски ливади - изток" и "Студентски").

Фандъкова е категорична, че единственият начин да се решава проблемът с недостига на места в детските градини и яслите е строителство. "Затова за последните години построихме 100 нови сгради на детски градини. Осигурихме над 16 000 допълнителни места", аргументира се столичният кмет. Тя каза, че вече е поискала промени в две наредби, които ще позволят да се строи в останалите вече по-малки общински имоти, както и на партерни етажи на жилищни или офис сгради.

"Имам уверението на министрите на здравеопазването, образованието и регионалното развитие, че промените ще бъдат направени. Според нашите анализи с промените ще можем да изградим пристройки в поне половината от дворовете на съществуващите детски градини", каза кметът на София. 

Фандъкова съобщи още, че през август ще бъдат обявени допълнително 1500 места в детските градини и яслите, които са останали незаети от местата, определени за деца с хронични заболявания и специални образователни потребности.