Родители се събраха на протест пред Столична община след обявените резултати от класирането тази година и равносметката, че близо 8000 деца остават извън детските ясли и градини при първото класиране. 

Цифрата шокира софиянци, които чакат ред, някои от тях от години. 9102 са приетите деца, което пък е дори по-малко с над 1000 деца, приети през 2019 г.

Свободните места за първото класиране са 12 150, което е с 1800 по-малко от 2019 г. За яслите местата са 5280, а за първа градинска група - 4009 и за подготвителни групи в училище - 2632.

Неприетите деца в детските заведения на първо класиране са 7911, защото местата са намалени заради ограничения капацитет на градините, обясниха от Столична община.

Днес недоволни родители бяха категорични, че кметът Йорданка Фандъкова и общината постоянно обещават строежи на детски градини и повече приети деца, но въпреки това 2020 г. децата са дори по-малко от миналата година.

На практика от НСИ има данни за приетите деца и те посочват, че всяка година се приемат по-малко деца заради препълнения капацитет на детските градини в София. 

Родителите са категорични, че това е дискриминация и имат искане да получават парични компенсации под формата на ваучери в размера на издръжката на дете, прието в градина.

Вижте снимки >>

Така ще бъдат подпомогнати децата им да посещават алтернативни детски заведения - например частни, защото в противен случай децата им са дискриминирани, обясни един от организаторите на протеста Симона Григорова, цитирана от БНР.

Спешно строителство на нови детски градини искат още протестиращите.

По сметка на Столична община са построени 100 нови детски градини за последните 10 години, а местата са се увеличили с 11 000. Тяхната сметка обаче включва и разширението на някои стари градини.

"Много е трудно изграждането на нови детски градини, защото действащата нормативна уредба е изключително рестриктивна. Въпреки това в последните 10 години са направени около 100 детски градини", заяви главният архитект на Столичната община Здравко Здравков пред Нова телевизия. 

Те обмислят изграждане на нов тип места нови детски градини, включително и в партерни помещения в ниските тела на сградите, без значение дали са бизнес или жилишно сгради, важно е да има подходящо устройство и зелена площ отпред. Подобен тип решения имало дори по времето на комунизма - обясни архитектът. За целта се променя Наредба на СО, бюджет за целта няма, но терени няма.