Премиерът и министърът на отбраната наредиха на Израелските сили за отбрана да започнат сухопътна операция, за да ударят по тунелите между Газа и Египет, използвани от терористите, се казва в официалното съобщение на премиерската канцелария, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Днес Нетаняху коментира пред журналисти, че е наредил на армията да се подготви за "значително разширяване" на своята сухопътна офанзива и е инструктирал военните да нанесат удар по "мрежата от тунели на терористите от Хамас", което "не може да стане само с въздушни удари".

Веднага след изявлението той влезе на съвещание на правителството, на което да бъде обсъден ходът на операцията.

Израел реши да засили офанзивата си, след като ислямисткото движение Хамас отказа да приеме египетския план за примирие.

В сухопътната фаза на израелската операция участват пехота, инженерни войски, танкови подразделения. Тя е била предшествана от артилерийска подготовка и удари от въздуха и от море.

Видеоклип, разпространен от армията на Израел, показва как войник отваря портал в граничната ограда и шест танка се придвижват по пясъчни дюни в Газа, съпроводени от две дълги колони пехотинци.

"Използваме огнева мощ от много висока степен и артилерия", каза военният говорител, бригаден генерал Моти Алмоз.

Тази сутрин Израел съобщи, че един техен войник е бил убит, а двама са ранени.

Източници от палестински болници съобщиха за смъртта на 23 палестинци. Не се уточнява колко от тях са бойци на Хамас.

Палестинското движение обаче заяви чрез свой говорител, че започналата израелска сухопътна операция ще има ужасяващи последици и заплаши, че Израел ще плати скъпо за тази си необмислена крачка, съобщиха осведомителните агенции.

Израелски военен говорител на свой ред каза, че навлизането в ивицата Газа не цели да свали от власт Хамас, а да се нанесе удар по "инфраструктура" и да се защити цивилното израелско население.

Целта на втората, сухопътна фаза от операцията, е да се нанесе удар по арсенала на Хамас и обектите, от които се изстрелват ракети по израелска територия. Това е втората голяма сухопътна офанзива на Израел в Газа за малко повече от пет години, отбелязва Асошиейтед прес. Тя бе предприета, след като бойци на Хамас се опитаха да проникнат в Израел през един от тунелите под границата с Газа, но бяха спрени.

Последните десет дни израелската армия и въоръжени групировки от ивицата Газа се обстрелваха през границата на палестинската територия.

Израелските военни казват, че от Газа по израелска територия са били изстреляни повече от 1300 ракети. Палестинските здравни власти съобщиха, че в резултат на израелски удари, нанесени от въздуха и от морето, са загинали близо 240 палестинци. От обстрел, идващ от Газа, досега беше убит един израелски гражданин.

Израелската армия призова жителите на тези райони да напуснат домовете си.