"Очевидно на Борисов и на Пеевски им е важно Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи. В крайна сметка за България е важно на този пост да има човек, който служи на хората, който служи на закона, а не който служи на някакви политически играчи вътре в страната или извън страната." Това коментира бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев в предаването "Тази сутрин" по bTV.

По думите му е много важно за една система като МВР да се дава път на професионализма.

"Ако още няколко човека управляват тази система като Калин Стоянов, няма да има система, която да се управлява. Решения като докладите, които трябва да минават през него, минават през заместник главен секретар, като той не участва активно дори в кадровите назначения. Не искам да говоря за това, защото то дискредитира системата и всъщност е плод на действията на определени хора в политическия кабинет", каза още Демерджиев.

По думите му главният секретар на МВР е изолиран от работата на системата във вътрешното ведомство. 

"Правителството не реши проблемите на хората, а през цялото време се бориха за позиции и влияние във властта", смята още Демерджиев.

Според него съдебната реформа е събрала "сглобката": "Даде им легитимация да създадат правителство. Но състоянието на съдебната система е същото, да не кажа и по-лошо, отколкото преди."