Иран се обърна към Международната организация на криминалната полиция (Интерпол) за издаване на международна заповед за арест на американския президент Доналд Тръмп във връзка с убийството на влиятелния ирански генерал Касем Сюлеймани преди една година.

"Внесохме в Интерпол искане за арест с червена бюлетина срещу 48 души, включително Тръмп, американски военни командири и представители на Пентагона, както и на американски военнослужещи в региона", заяви днес говорителят на иранския Върховен съд Голам Хосейн Исмаили по държавната телевизия.

Той отбеляза, че Иран има конструктивно сътрудничество със съседен Ирак по въпроса.

Интерпол е основана през 1923 г. международна организация, която координира полицейските операции на своите 194 страни членки. Дадена държава може да използва "червена бюлетина", за да изиска от други страни да издирят и арестуват определен човек, уточнява ДПА, цитирана от БТА.

На 3 януари 2020 г. по заповед на Тръмп американската армия уби Сюлеймани в Ирак с ракета, изстреляна от дрон по кортежа на генерала в близост до летището на Багдад.

Междувременно САЩ наложиха днес нови санкции срещу Иран, въвеждайки наказателни мерки срещу неговия стоманодобивен сектор, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на американското финансово министерство.

Вашингтон продължава да засилва натиска върху Техеран в последните седмици от президентството на Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Според уебсайта на финансовото министерство САЩ са включили в своя списък със санкции едно физическо лице и 16 компании, занимаващи се предимно с производство на стомана.

Сред организациите, срещу които са предприети наказателни мерки, са фирми, базирани в Иран, Германия, Великобритания и Китай.