Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов определи днешния протест на магистрати като "административно мероприятия".

По-рано днес прокурори и съдебни служители се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Там беше също главният прокурор Иван Гешев и членове на ВСС. Недоволството на магистратите е срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия в парламента законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура. Прокурорската колегия прие и декларация срещу закриването на специализираните съд и прокуратура.

Всеки има право да протестира, посочи Христо Иванов и отбеляза, че с уважение към колегите си, би изслушал аргументите им по същество.

"Но, първо, този протест е поредният организиран административно от прокуратурата и е време българските прокурори, ако искат обществото да има доверие да упражняват огромната власт, която имат, да покажат истинска независимост, включително от йерархията, която ги организира", каза Христо Иванов.

Аргументът, че обсъждането на законодателство в Народното събрание е намеса в независимостта на съдебната власт, показва дълбоко неразбиране на ролята на парламента в една демократична България, посочи той. И отбеляза, че работа на парламента е да уреди статута на съдебната власт и да приеме съответното законодателство и това не може да бъде намеса в независимата съдебна власт, защото така работи демокрацията.

"Така че за мен това е едно административно мероприятия, което за съжаление само показва защо българското общество продължава да няма доверие, че българските прокурори имат достатъчна професионална независимост, за да им се гарантира обемът от власт и инициатива, които те искат", добави Христо Иванов.

Той отбеляза, че широк дебат по темата за специализираните съдилища има от 2011 г. Това, което искаме да направим, е един закон, който да се прилага еднакво към всички, независимо кой какъв е. Оттам нататък конвенционалните съдилища и прокуратури да си вършат работата, добави председателят на ПГ на "Демократична България".

Единодушна декларация против промените

Междувременно прокурорската колегия на ВСС гласува единодушно декларация срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

В декларацията се посочва, че промените нарушават принципите за разделение на властите и независимост на съдебната система. Като членовете на колегията ги определят като "политическа намеса в работата на съдебната власт" и "опит за нейното дестабилизиране".

"Заличаването на специализираните структури пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система", се посочва в декларацията. Според членовете на колегията премахването на тези структури ще доведе до "отстъпление" от борбата срещу организираната престъпност и деянията с висока обществена опасност.

Прокурорската колегия предупреждава, че е възможно измененията да възпрепятстват приключването на започнали дела в разумни срокове. Както и, че има риск от прекратяване на започнали производства. Според членовете на колегията мотивите за неефективност на специализираните съд и прокуратура са необективни и могат да бъде определени като опит за дискредитиране на магистратите.

Колегията предлага да се проведе професионален дебат с участието на Съдийската колегия към ВСС, който да има за цел предотвратяване на "всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати".

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните членки на ЕС, Европейския парламент, Европейската комисия и до Венецианската комисия.

Междувременно говорител на ЕК заяви, че следят подготовката на законопроекта, с който се предвижда да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура в България. По неговите думи въпросът ще бъде отразен в подготвяния нов доклад за върховенството на закона в нашата страна. Говорителят добави, че за ЕК винаги е било важно, както досега по механизма за сътрудничество и проверка, борбата с корупцията на високо равнище да бъде ефективна. Очаква се комисията да представи новите доклади за върховенството на закона в ЕС през юли.