Европейската комисия следи подготовката на законопроекта, с който се предвижда да бъдат закрити специализираните съд и прокуратура в България. Това заяви говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпрос.

Той отбеляза, че ЕК няма обичая да коментира законопроекти. По неговите думи въпросът ще бъде отразен в подготвяния нов доклад за върховенството на закона в нашата страна. Говорителят добави, че за ЕК винаги е било важно, както досега по механизма за сътрудничество и проверка, борбата с корупцията на високо равнище да бъде ефективна.

Очаква се комисията да представи новите доклади за върховенството на закона в ЕС през юли.

Вчера правната комисия на НС прие на първо четене законопроектите за промени в Закона за съдебната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

 

Комисията отхвърли обаче проектът за промени на Николай Хаджигенов за възможността магистратите да могат да участват в избори, като кандидати на непартийна или гражданска квота или като независим кандидат.

В приетите законопроекти се предвижда още промени в прокуратурата, структурата на ВСС и да се въведе двойно мнозинство при избор на председателите на ВКС и ВАС.

 Днес Прокурорската колегия на ВСС гласува единодушно декларация срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Днес в 11 часа прокурори и съдебни служители излязоха пред съдебни палати в страната на мълчалив протест срещу промените. Цялата прокурорска колегия също подкрепи колегите си пред Съдебната палата в София.

В декларацията се посочва, че промените нарушават принципите за разделение на властите и независимост на съдебната система. Като членовете на колегията ги определят като "политическа намеса в работата на съдебната власт" и "опит за нейното дестабилизиране".

"Заличаването на специализираните структури пряко накърнява независимостта на всеки магистрат и на съдебната система", се посочва в декларацията. Според членовете на колегията премахването на тези структури ще доведе до "отстъпление" от борбата срещу организираната престъпност и деянията с висока обществена опасност.

Прокурорската колегия предупреждава, че е възможно измененията да възпрепятстват приключването на започнали дела в разумни срокове. Както и, че има риск от прекратяване на започнали производства. Според членовете на колегията мотивите за неефективност на специализираните съд и прокуратура са необективни и могат да бъде определени като опит за дискредитиране на магистратите.

Колегията предлага да се проведе професионален дебат с участието на Съдийската колегия към ВСС, който да има за цел предотвратяване на "всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати".

Декларацията ще бъде изпратена до посланиците на страните членки на ЕС, Европейския парламент, Европейската комисия и до Венецианската комисия.