Това съобщи в кулоарите на парламента председателят на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) Огнемир Митев, след като депутатите окончателно приеха промени в Закона за хазарта.

Идеята е след определено заложена и изиграна сума, устройствата да слагат край на играта. Най-масовата европейска практика била устройството да изключва игралния автомат след 500 евро, у нас ограничението можело да бъде и до 300 евро. Сумата предстои да бъде регулирана в наредба, искаме това да стане много бързо, въпросът е кой ще плати, отбеляза Митев.

Той уточни, че едно такова електронно устройство струва средно от 5000 до 10 000 евро. Бюджетът във всеки случай няма да ги плати, техническите средства може би ще трябва да са за сметка на хазартните фирми, смята председателят на комисията.

Митев напомни и, че приетите днес промени в Закона за хазарта, предвиждат операторите на онлайн залагания също да внасят от 10 000 до 50 000 лв. годишно за социално отговорно поведение. Парите ще се акумулират в комисията по хазарта и НПО-та ще ги използват за целите на наредбата.

От целия хазарт в хазната годишно постъпват между 130-140 млн.лв., приходите от залагания, които само ДКХ събира, са около 80 млн. лв, уточни Огнемир Митев.

След гласуваните нови изменения в закона, по думите му, от следващата година се очакват постъпления за над 150 млн. лв. Увеличението от около 20 млн. лв. ще дойде именно от облагането и на онлайн залаганията.

До февруари 2014 г. трябва да бъде готова стратегия, в която да се уреди и въпросът за облагане на залаганията по интернет. И в момента интернет мрежата трудно се контролира, приемат се залози, изплащат се печалби, но не се внасят такси с данъчен характер, подчерта Митев. В комисията сега има трима IT специалисти, които денонощно следят трафика на всички компании, уточни председателят ѝ.