Успешното завършване на Преспанското споразумение, както и на процедурата за ратификация на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО, е от изключителна важност за района и за цяла Европа, но преди всичко това е огромен успех за ООН и НАТО, заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на среща със заместник-министъра на външните работи на Северна Македония Андрей Жерновски в Женева, предаде МИА.

Това историческо споразумение реши проблем, който не само възпрепятстваше европейското и евро-атлантическо бъдеще на Северна Македония през последните 27 години, но създаваше спор между двете съседни страни. Така двамата премиери показаха политическа воля да вземат политически решения, които дават възможност за дълготрайна стабилност в района и Европа. Техните лични усилия и готовност за постигане на компромис за благополучието на гражданите от двете страни са най-добрият пример за разумна и дългосрочна визия, която е характерна само за истинските лидери, посочи Гутериш.

Той изрази подкрепа за присъждане на Нобеловата награда за мир за 2019 г. на премиерите на Северна Македония и Гърция - Зоран Заев и Алексис Ципрас, заради техния успех за слагане на край на спора за името и постигането на Преспанското споразумение.

Гутериш и Жерновски изразиха също благодарност към специалния пратеник на ООН по спора за името Матю Нимиц за личните му усилия за решаване на проблема, като отбелязаха, че неговите дипломатически умения и търпение в продължение на почти три десетилетия заслужават най-висока оценка, се посочва в съобщение на правителството.

От името на правителството на Северна Македония Жерновски е изразил благодарност към ООН за подкрепата й по време на целия процес на преговори за уреждане на спора за името и прилагането на Преспанското споразумение.