Македонският премиер Зоран Заев поздрави гръцкия си колега Алексис Ципрас за ратификацията на Преспанското споразумение днес от гръцкия парламент, предава БТА.

В Туитър Заев написа: "Поздравления, приятелю. Заедно с нашите народи ние постигнахме една историческа победа. Да живее Преспанското споразумение! За вечен мир и напредък на Балканите и в Европа!"

Както е известно, по-рано днес гръцкият парламент гласува споразумението и то мина със 153 гласа "за" срещу 146 "против" и 1 "въздържал се". 
 
С ратифицирането на Преспанското споразумение, което беше подписано между Атина и Скопие на 17 юни, се отваря пътят на Македония към членство в НАТО, а на по-късен етап и към Европейския съюз.

"Зоран (Заев) и Никола (Димитров), историята е училище, а не затвор. Заедно застанахме на истинската страна на историята", написа след ратификацията на Преспанския договор бившият външен министър на Гърция и архитект на договора за името между Атина и Скопие Никос Коцияс, цитиран от скопското електронно издание "МКД".

"Триумфира политиката на мира. Сега трябва спешно да приемем, заедно с нашите приятели в Северна Македония, всички онези позитивни мерки, предвидени в Преспанския договор, общото ни бъдеще. Зоран и Никола, историята е училище, а не затвор. Заедно застанахме на истинската страна на историята", заяви още Коцияс.