В 9 часа в пленарната зала се регистрираха само 100 депутати от БСП и ДПС.
Следващото заседание беше насрочено за 23 юли, сряда.

Вчера председателят на парламента Михаил Миков обяви, че ако тогова бъде внесена оставката на кабинета, тя ще бъде гласувана. Той не смята, че оставката ще бъде отложена. В случай, че Пламен Орешарски я подаде, от ГЕРБ със сигурност ще осигурят кворум, "с най-голяма радост", по думите на Бойко Борисов.

ГЕРБ не влизат в залата заради отказа на БСП да подкрепи актуализацията на държавния бюджет, както и заради предложението този на НЗОК да бъде ревизиран с 225 млн. лева, а не с исканите 328 млн. Борисов заяви, че има и друг начин да спре бойкота - БСП и ДПС да отменят законите за МВР и Сметната палата, признавайки, че ги "изнудва".

С никакви тактически ходове не трябва да се допуска преосмислянето на края на мандата на парламента, каквото има да се случва – трябва да е през следващата седмица, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите му краят на кабинета „Орешарски” е настъпил и този въпрос е бил изяснен.

Аз съм изумен, че някой има интерес да се нагнети усещане за неяснота относно оставката на кабинета. Този казус е толкова ясен, че няма накъде. Не мога да си обясня как и защо някой внушава тезата, че този казус е неясен и едва ли не се явява в ролята на този, който ще предизвика края на кабинета „Орешарски”, добави той.

Въпреки консултациите и постигнатия консенсус, ГЕРБ продължават "политиката на празния стол, коментира председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов, цитиран от БТА.

Докато правителството подаде оставка и функционира парламентът, всеки народен представител е длъжен да изпълнява задълженията си, категоричен бе той. И отбеляза, че политиката на празния стол е била характерна за цялото 42-ро Народно събрание.

"И във вчерашния ден лидерът на ГЕРБ не се посвени да каже, че неговото основно занимание е изнудване", добави Мерджанов.

Според него 5 октомври действително ще е денят, в който гражданите ще кажат дали желаят по този начин да се прави политика в България.

Вчера станах свидетел, че БСП не стои зад това правителство, преди един месец ДПС не стоеше зад него, кворумът една година се правеше от тях, „Атака” и независимите депутати на ББЦ, как за една седмица всички започнаха да говорят, че от ГЕРБ зависело всичко, заяви пък самият Борисов.

"Откога Орешарски не им е любим? Нали го вееха като знаме за експерт миналата година. Било най-експертното правителство, било еди що си. От една седмица Станишев не се е появил, не се е чул, не се е изказал. Изведнъж всеки ден – ГЕРБ, ГЕРБ. Чакайте, ние сме опозиция. След 5 октомври ще ни търсите нас”, добави бившият премиер.

По думите му, за съжаление, в момента ДПС се държат най-отговорно.

Готови сме да говорим и за дефицита, но трябва да бъде и едната, и другата страна, защото ние се явяваме един вид между чука и наковалнята сега – между ГЕРБ и БСП, каза още Лютви Местан и добави, че и двете страни трябва да имат малко по-разумен подход за актуализирането на бюджета.

По-късно от ДПС съобщиха, че ще се явят самостоятелно на изборите.


АНКЕТА: Ще има ли оставка до 23 юли?