Той посочи, че на 12 април била обсъждана друга кандидатура за поста, но след запознаване с характеристиките на предложения от ген. Пламен Студенков човек е станало ясно, че той не владее в достатъчна степен английски език, затова е бил предложен нов кандидат. Военният министър добави, че не споделя мнението на президента Георги Първанов, че на този пост трябва да има приемственост и че на него трябва да бъде назначен човек от сегашното ръководство на службата.
Няма такава закрепостеност на който и да е директор, в която и да е служба в армията, заяви Аню Ангелов, цитиран от Дарик.

Министърът на отбраната е във Варна по случай честванията за 131-та годишнина от създаването на Военноморските сили. Президентът Георги Първанов и военният министър Аню Ангелов се разминаха в позициите си за избора на нов директор на военното разузнаване. В огласено до медиите писмо държавният глава съобщи, че предложеният от военния министър и одобрен от кабинета за този пост - комодор Валентин Гагашев, не е бил съгласуван с върховния главнокомандващ. В отговор от министерството на Аню Ангелов пък заявиха, че президентът е бил уведомен за предложението близо седмица преди кандидатурата на комодор Гагашев да бъде одобрена от правителството.

Епистоларната схватка между президент и военен министър продължава задочния спор на двамата през медиите от последните няколко дни. Преди близо седмица министър Ангелов заяви, че държавният глава е блокирал негово предложение за шеф на служба във „Военна информация". Тогава той се зарече да внесе в правителството ново предложение, като уточни, че няма да изчака одобрението на Георги Първанов. Така на 4 август кабинетът предложи комодор Валентин Гагашев за шеф на „Военното разузнаване".