Това стана ясно от думите на президента Георги Първанов във Варна, предаде БНР.

Освен с министъра на отбраната Аню Ангелов, държавният глава е разговарял и с премиера Бойко Борисов за определянето на ръководител на службата. Президентът е готов да продължи диалога, но той трябва да е чрез убеждаване, а не чрез диктат.

Първанов познава номинацията на кабинета - комодор Валентин Гагашев. „Нееднократно съм подчертавал своята много висока оценка за качествата на комодор Гагашев. Познавам го добре. Издавал съм два указа за неговото повишение", каза президентът.

„Очевидно е, че има една нарушена процедура, тя е нарушена чрез министъра на отбраната от Министерския съвет. Това никак не е добре, защото процедурата са правилата, които всички трябва да спазваме", каза Георги Първанов. „Твърдя, че това е авторитетна служба, който има своите високи оценки не само от българските държавни институции, но и от нашите партньорски и съюзнически служби. Трябва да направим всичко възможно, за да създадем приемственост с новото ръководство, за да може тази координация, която има, това взаимодействие, да се запази за в бъдеще. Това предполага по-скоро назначаването на ръководител от сегашното ръководство на „Военна информация", за да може да реализираме тази приемственост", коментира още държавният глава.

Държавният глава Георги Първанов разбрал преди дни от медиите, че има персонално предложение на Министерски съвет за нов шеф на военното контраразузнаване. МС предложи комодор Валентин Гагашев да поеме ръководството на службата. Това се наложи, след като директорът на военното разузнаване ген. Пламен Студенков подаде рапорт за напускане поради пенсиониране.
Президентът не е давал съгласие в предвидената процедура, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.