24 са и държавните отличия, които е връчил неговият предшественик Георги Първанов за първото полугодие на първия си мандат (2001-2006 г.).

Преди време премиерът Бойко Борисов разпореди на външния министър Николай Младенов да представи анализ на раздаваните от Първанов ордени през двата му мандата, а на министрите поръча занапред орден "Стара планина" да се раздава много по-прецизно, а не "на кило".
"Орден "Стара планина" трябва да се пази като връх на ордените", обяви през януари премиерът на едно от заседанията на МС и разпали скандал с твърденията си, че бившият вицепрезидент Ангел Марин не заслужава високото отличие.

Първите висши държавни отличия Росен Плевнелиев е връчил на членовете на вертолетния екипаж, взел участие в спасителната мисия в с. Бисер в началото на февруари 2012 година. Петима души, начело с командира на вертолетната авиобаза в Крумово ген. Златко Златев, са удостоени с различни степени на ордена "За военна заслуга".

Новият държавен глава продължи и традицията с висши държавни отличия да бъдат удостоявани чуждестранни дипломати при окончателното им отпътуване от България. Петима бивши посланици у нас - на Унгария, Виетнам, Белгия, Италия и Финландия, са получили орден "Стара планина" първа степен от Плевнелиев.

Шестима са наградените с орден "Св. св. Кирил и Методий" за особени заслуги в областта на културата, изкуството и науката. Сред тях са проф. Елка Константинова, народната певица Янка Рупкина, кинооператорите Венец Димитров и Иван Варимезов, а също и президентът на Токийския университет проф. д-р Тацуро Мацумае.

За проявена саможертва и героизъм посмъртно е удостоен с орден "За храброст" I степен и Пламен Петков, спасил от удавяне 5-годишно британско момиченце.

От предшественика си Плевнелиев е наследил три указа за награждаване с орден "За гражданска заслуга" I степен. Те са връчени на пилотите ветерани от гражданската авиация Андрей Иванов, Господин Господинов и Павел Игнатов.