Пред депутатите той заяви, че са длъжни да сложат на "скенера" всички лобистки договори през последните години, за да се види как се харчат парите на избирателите, предаде БТА. Първанов категорично декларира, че нито той в лично качество, нито президентската институция през двата му мандата са ползвали услугите на австрийската агенция. Той уточни, че става въпрос не само за Хохегер, но и за други лобисти. За австриеца научил от медиите в началото на тази година.

На мен не ми става по-ясно защо съм поканен тук и с какво мога да бъда полезен, каза Първанов, цитиран от “Фокус”. Той уточни, че в стенограмата от предишното заседание на комисията председателят й Димитър Главчев от ГЕРБ казва, че напоследък имало доста публикации в тази връзка. "Доста" няма, заяви експрезидентът, който трикратно отклоняваше поканата да присъства.
„По-късно се цитира една публикация във в. „19 минути” и че пред една телевизия премиерът е казал, че корените на скандала трябва да се търсят в тази посока. Според мен, ако някой премиер – сегашен, предишен, чиновник, администратор или журналист, има какво да каже, може би било редно - първо те да представят аргументи, след което аз да взема отношение. Мисля, че от всички възможни да бъдат поканени за участници във вашата комисия, аз съм най-неуместното предложение”, категоричен бе Първанов.

"Под нивото на парламента е да реагира на всяка жълта дописка. Най-добре е в такъв случай да се създаде Комисия по жълтия печат и всичко, което излиза в жълтите медии, да бъде коментирано тук. Някои от нас ще бъдат постоянни клиенти, защото понятно е – ние присъстваме в много публикации", коментира още бившият държавен глава.
На въпрос до каква степен Народното събрание трябва да се занимава с жълти дописки, Първанов отговори: „Намирам го за неуместно”.

През април Сметната палата установи, че в договора с Петер Хохегер не са защитени достатъчно финансовите интереси на Министерския съвет, макар в него да не се съдържат данни за престъпления.
Както стана известно, изпълнител на проекта е била фирмата на жената, с която бившият премиер Сергей Станишев живее сега - пиар специалистката Моника Йосифова.

Първанов отрече да има връзка между работата на Йосифова в предизборната му кампания през 2006 г. и сключването на договора между Пловдивския панаир и Петер Хохегер, според който дивидентът от печалбата на панаира, държавен по това време, да отива за реклама на образа на България. "Кампанията ми се осъществяваше от предизборен щаб, в един момент - след старта й, през септември-октомври, неформално се появи Моника Йосифова с неин екип, а договорът с Пловдивския панаир е сключен през август", уточни той.