Става въпрос за безразборно харчене на средства от службата, става въпрос за стотици хиляди и за средства, отклонявани и от други държави, посочи Янев. *

За пръв път има такова решително действие от страна на български министър-председател, защото това е знак, че се иска реформа в тези служби. Така лидерът на РЗС коментира това, че бившият ръководител на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров бе освободен като съветник на министър-председателя Бойко Борисов.

За тези 10 години бяха извършени престъпления, за които обществото нищо не знае, посочи той. Няма друг действащ държавен глава, чиито съветници са публично разстреляни и няма факти как е станало това. Разбирам притеснението на Първанов, че имало в държавата Яневизация, но това е равно на Дегоцевизация в държавата, има извършени престъпления за тези 10 години по време на неговия мандат, убеден е лидерът на РЗС. Кой беше кадровик на Съдебната система – самият Първанов чрез подставени лица, каза Янев.

Завчера неговият човек Лазар Груев, председател на ВКС си назначи негов човек по изключително незаконен начин за свой заместник при обстоятелства, които нарушават закона. Искам да поставя на дневен ред темата за декриминализацията на държавата в този период от време. Той е бил кукловодът и сценаристът на всичко, което се е случвало. Не, не се нахвърлям срещу Първанов. Много ми е неприятно срещу някои хора да се хвърля огън и жупел, а други да бъдат като свещени крави, каза още лидерът на РЗС.

Логично ли е да си бил държавен глава 10 години и да си правил пропаганда, да твърдиш, че си безпартиен. Да сте видели Желю Желев да е оглавил партия, попита риторично той. Тази атака от негова страна (на Първанов) е свързана с това да получи вторичен имунитет. Беше държавен глава, сега иска да получи втори имунитет като партиен лидер. Много е изнервен, подчерта той.

"Аз считам, че в България най-после старият преход трябва да приключи и той може да приключи само с нова Конституция. Това, което се е случило в НРС само потвърждава, че тази Конституция е посттоталитарна и не работи или работи в услуга на олигарсите, които държат под своя власт цялата държава повече от 20 години", каза още Янев. Той е убеден, че разкритията на РЗС са помогнали в значителна степен за освобождаването не само на бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов и на бившия зам.- председател на ДАНС Иван Драшков, но и на много други хора, като Мария Мургина, например. Ролята на РЗС я има, а в каква степен и как точно сме повлияли, това ще се анализира за в бъдеще, обясни той.

Лидерът на РЗС съобщи, че следващата седмица ще занесе на премиера Бойко Борисов документи, които са дошли в РЗС, от които става ясно, че в кръга хора около Стоян Мавродиев, председател на КФН има двама души, единият е началник на кабинет, а другият е директор на Дирекция за надзор, при които има явен конфликт на интереси и е осъществявана търговия с влияние за сметка на държавата. Каквото прецени министър-председателят, нека това да се случи, допълни Янев. "Първото писмо по отношение на Сребърния фонд до ЕЦБ е написано от Иван Искров", каза Янев. "Тези пари, 2,1 милиарда лева са мъртви пари. От тези пари държавата нищо не печели", коментира той. "Ако аз обясня каква е далаверата на Искров, ще се разтресе държавата за дълго време, аз съм я обяснил на Симеон Дянков и на експерти, компетентни в тази област. Наши експерти със съдействието на хора от Брюксел са казали къде точно е конфликтът, който не е свързан с намерението на Дянков, а с маржове и печалби, които стават за сметка на българския данъкоплатец", заяви още лидерът на РЗС.


*В предаването на БНР "Неделя 150" министърът на отбраната Аню Ангелов коментира, че експертното мнение е, че НРС трябва да премине под контрола на изпълнителната власт.