Това мнение е обосновано от факта, че президентът няма нужния апарат, с който да управлява и контролира тази служба. Самият Първанов каза, че не е контролирал финансите на НРС. Има единодушие, че НРС трябва да премине към изпълнителната власт, където има много по-силен контрол. Преди време назначих проверка там, която разкри нарушения във финансирането на тази служба. Сега тя е под пълен финансов контрол от Министерство на отбраната и Министерството на финансите. Когато тя бъде преподчинена, изпълнителната власт има всички механизми да управлява тази служба. Аз отдавна съм привърженик на промяна на подчинеността на тази служба, каза Ангелов.

Оперативната дейност на всяка разузнавателна служба не трябва да е достъпна до хората. Контролът на разузнаването трябва да е върху контрола на финансите, изпълнение на задачи. Оперативната дейност трябва да е защитена от всяка гледна точка. Нямам нито инструмент, нито право да твърдя кое е истина или не в този доклад, представен на Плевнелиев за нарушения във финансовата дисциплина на НРС", заяви Ангелов.

За срещата на министрите на отбраната на НАТО, Ангелов коментира, че един от основните въпроси, които са се разглеждали на срещата на НАТО е бил стратегическият план на НАТО в Афганистан за подпомагане на силите за сигурност в Афганистан след 2014 г.

"Стратегическият план все още не е завършен, вероятно това ще стане преди съвещанието на високо равнище през май 2012 г. Основните сили на ИСАФ се предлага да се насочен след 2014 г. към подпомагане на бойната подготовка на силите за сигурност на Афганистан. След 2014 предвиждаме да запазим участие от наша страна на около 130 души в Афганистан, които да са основно в съветнически тимове, разузнаване, осигуряване на дейността на контингента в бъдеще", обяви Ангелов.

Той каза, че България е една от 22-те участнички в инициатива, призоваваща всички останали членки на НАТО и други страни, да участват в общ фонд. "България може да поеме поносим товар по отношение на подпомагането на този фонд, който има за цел да поддържа едно равнище на афганистанските сили за сигурност. Вероятно ще предложим с министър Николай Младенов, когато тази инициатива стане факт, ще предложим и определено решение на Министерски съвет. Около 55 млн. лева ни струват операциите в Афганистан, Босна и Херцеговина, и др. мисии по света", съобщи министърът на отбраната.

От своя страна бившият разузнавач ген. Бриго Аспарухов коментира, че явно апетитите към службите, не само към НРС, са огромни. "Обезпокоително е, че избухна този скандал (затова, че са изтичали средства от НРС - бел. ред.). За съдържанието на доклада трябва да се пита премиера или тези, които са запознати с него. Не мога да си представя за какво точно става въпрос в този доклад. Крайно необходимо е вече 22 г. след прехода да има НРС закон, защото тези закони трябва да бъдат задължение за всички да ги спазват. Липсата на закон говори, че нашето общество все още се намира в процес на узряване по пътя на демокрацията", каза Аспарухов.

"Никой не се замисля необходима ли е тази служба в този вид, в този човешки ресурс - огромен раздут щат. Лично това ме учудва 20 години вече", подчерта Аспарухов и добави, че тази служба трябва да бъде крайно ограничена като щат и да се приеме закон за тази служба. Той каза, че министър Ангелов е прав за това, че никой не може да влиза в светая светих, в секретите на законите. Разузнаването не може само да определя задачите си, разузнаването служи на правителството си и единственият, към когото трябва да бъде подчинена тази институция, е правителството, добави Аспарухов.