Според Георги Първанов, България е станала "универсален виновник пред брюкселската бюрокрация", съобщи БТА.

Президентът (2002-2012 г.) Първанов заяви това в заключение на дискусия в Перник, коментирайки позицията на ЕК по проекта "Южен поток".

"Защо "Южен поток" - спрете "Северен поток", заяви Първанов. Той изрази недоумение "защо днес всички политици са посърнали и се обясняват, вместо да се обявят срещу двойния стандарт на европейската столица".

В дискусията, която засегна демографската криза, Първанов призова паралелно със стимулите за повишаване на раждаемостта да върви и идеята за отговорното родителство, защото по думите му някои хора превръщат раждаемостта в бизнес.

Според Първанов няма по-важна задача от възпитанието и качеството на "човешкия капитал".

Държавата да формулира ясно приоритетите си и в съответствие с това да се преориентират и финансовите потоци, смята за необходимо Първанов.

Той апелира и за намаляване на администрацията, която според него спъва развитието ни напред. По думите му за един мандат администрацията у нас се е увеличила с 40 000 души.

Нашето управление се нуждае от оздравяване, както и самите партии, заяви Георги Първанов и посочи за пример германската социалдемокрация.

Първанов прие идеята да бъде създаден клуб "Президент", като първата среща на бъдещата формация ще бъде в Перник.