Това каза пред журналисти президентът Георги Първанов, цитиран от "Фокус. Той припомни, че никога не си е позволил да каже и една дума по вътрешен въпрос на България, когато е в чужбина, като така намекна за крикитите срещу него, отправени преди дни от премиера Бойко Борисов в Берлин и Брюксел.
„Ставащото в последните дни е нелепо и от правна, и от политическа гледна точка. Диалогът между институциите сигурно ще бъде възстановен, но на принципна основа", изрази надежда президентът.
"Ако някой мисли, че ще ме притесни и това ще бъде цената на диалога, дълбоко се лъже. Няма да има отстъпление от моите политически и граждански позиции. Работил съм много добре с предишни правителства, включително със Симеон Саксокобургготски, спорили сме много, но никога не сме стигали до задънена улица", добави той, цитиран от БТА.
По думите му - сега иска да стане същото, защото обратното ще е криза на институционалното взаимодействие. Тези спорове обаче няма да повлияят на средствата от еврофондовете, смята държавният глава.
"С министър Желева явно се разминаваме по критерия „достатъчност на информацията” за отстраняването на посланиците. Но на мен проект за решение на МС не ми е достатъчен", каза още Първанов. Той направи прогноза, че оставането на двамата първи дипломати в САЩ  и Турция е трудно постижимо, тъй като те са били дискредитирани достатъчно.
„Затова може да се съжалява, защото това стана преди всяка реална проверка и произнасянето на Конституционния съд. Очаквам целия обем от информация, в това число и обясненията на посланиците. Ако има грешки, аз ще подпиша указите за тяхното освобождаване. Този поход, който върви към овладяването на властовите структури, не трябва да засяга дипломацията", категоричен бе  Първанов.
Той призова българския парламент да не се превръща в конвент и подчерта, че с декларации не може да се реши въпрос за отстраняване на посланици.
По отношение на поисканото от него извинение от някои политици, президентът каза: „Това е особено тънко чувство за хумор. Единственото, за което мога да се извиня, е, че са ме избрали над 2 млн. избиратели и че се опитвам да оправдая доверието”.
Държавният глава определи като политическа чистка искането за оставка на 28 началници на МВР в страната. „Не става така”, заяви Първанов.
Той каза още, че няма да се уплаши. „Ако има натиск върху държавния глава, тогава какво ще си каже журналистът или пък бизнесменът”, попита Първанов.
По отношение на програмата „Петрол срещу храни” президентът каза - да правят каквито искат проверки. Но препоръча да се провери кой какво е спечелил от търговия с петрол по време на югоембаргото.
Готов съм да задълбочим спора - кой кой е в тези 20 години на преход в България. Нямам основания да се притеснявам, заяви президентът. Според него - този спор обаче ще върже ръцете на управляващите за реални действия.
„Вие виждате, че когато те правеха грешна стъпка, и се постъпваше меко спрямо тях, те се опитваха да се коригират. Аз мисля, че резултатът от този дебат е, че тайната коалиция излезе наяве.
Вече тайната коалиция е факт, очеваден политически акт. Всяко опровержение оттук - нататък ще звучи неубедително. Надявам се на всеки опит за дебат - да не се отговаря с процедурни хватки. Нека да тръгне импийчмънт за мои грешки, но те не откриват грешки в политиката, а се занимават с процедура”, каза президентът. Той обясни, че не може да гадае дали ще се съберат достатъчно гласове за неговото отстраняване. „Аз няма да правя математика и статистика. Както и да се развие дебатът, той ще става все по-политически. Това трябва да е ясно”, каза още държавният глава.
Имаше 5-6 подобни опита за отстраняването на президента по поводи, които и сега присъстват в аргументацията на някои от партиите. Целта е очевидна - да се поддържа висок опозиционен патос. Но това са партии, които са в управлението. Трудно ще се съвместява едновременно да си в управлението и да имаш опозиционни елементи в управлението”, обясни президентът.
Според него управляващите са се подразнили от разномислието.
„Не става въпрос за критика. Дразнят ги дори различията в оценките и стремежът да се формира коректив”, каза Първанов. Според него в случая става въпрос за еднополюсен модел на управление, но се отказа от другата оценка.
„Това е опит да се задуши разномислието в неговия зародиш”, обясни още Първанов.
Намирам за двулично това, че министър Дянков е изчислил стойността на моята визита в Австралия. В тази делегация влизаше и половината правителство. Той трябваше солидарно да каже, че поема отговорността, каза Георги Първанов. Президентът обясни, че Президентството през тази година работи с над 30% по-малък бюджет в сравнение с миналата година.

Вижте видео от изявлението на Г. Първанов