Това заяви днес при откриването на военната учебна година министърът на отбраната Николай Младенов, предаде БГНЕС. 
На 28 август Военноокръжната прокуратура – София, приключи проверката срещу ген. Иван Мечков. Срещу него е образувано досъдебно производство, като предмет на разследването е превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение във връзка с издаването на разрешение за работа с класифицирана информация.
Още при представянето на екипа си в началото на август Николай Младенов определи назначаването на ген. Иван Мечков за директор на служба „Военна полиция”, като изключително грозен и опасен казус за България. Според Младенов той показвал как системата може да не работи.
Процедурите не са достатъчно ясни и категорични, за да предпазят правителството и президента от ситуацията, в която са поставени в момента, уточни тогава новият министър.
Бригаден генерал Иван Мечков, който бе назначен с указ за директор на службата, в момента чакаше да получи разрешение за достъп до класифицирана информация. Проблемът е в липсата на този допуск, обясни Младенов. Той посочи, че е поискал и цялостна проверка на процедурата, за да се знае защо правителството е извършило номинацията, а президентът - назначението, без наличието на такъв документ. Дни след това изказване на Николай Младенов той съобщи, че бригаден генерал Иван Мечков е подписал сам разрешението си за достъп до класифицирана информация. Това е нещо, което е направено в петък (14 август – бел. ред.), което е анулирано от мен, за да нямаме несъответствие със законодателството.
Докато още Николай Цонев бе министър, от МО обясниха, че разрешенията за работа с информация с гриф "строго секретно" се издават за 3 години и просто бил изтекъл срокът за ген. Мечков.
По случая с бригаден генерал Иван Мечков прокуратурата се е самосезирала от публикации в медиите, бе съобщено от Военната прокуратура днес. Ако се съберат достатъчно доказателства за нарушения от негова страна, ще му бъде повдигнато обвинение.