Алексис Ципрас разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и отправи призив за повече солидарност със страната му, предаде БНР.

Юнкер ясно заяви, че не е доволен от развитията от последните седмици – според него не е бил постигнат достатъчен напредък. Той смята днес да направи на Ципрас конкретни предложения, и вярва, че нужните решения ще бъдат намерени още в следващите седмици.

"Аз напълно изключвам провал. Не искам провал. Искам европейците да стават все по-обединени. Не е време за разделение, време е да бъдем заедно", каза Юнкер.

Алексис Ципрас заяви, че страната му ще спази договореностите, свързани с продължаването на спасителната програма. Въпросът според него обаче е да бъде намерен най-добрият начин за това.

Гърция се намира в хуманитарна криза, и трябва да се мисли не само за краткосрочните мерки, но и за бъдещето, икономическия растеж и заетостта в странната, подчерта той, като добави, че няма бъдеще при 60% младежка безработица

"Сега е време на хората в Гърция да бъде изпратено послание за надежда: не само "изпълнявайте, изпълнявайте, изпълнявайте" и "задължения, задължения, задължения" – сега посланието трябва да е, че европейските институции ще окажат помощ и солидарност за справяне с тежката социална ситуация в страната", подчерта гръцкият премиер.

По думите му проблемите на Гърция не са гръцки, а европейски.

Мартин Шулц му обеща съдействие за бързо отпускане на средства за заетост по програмата "Младежка гаранция".
Без да споменава конкретни държави или думата "репарации", той изрази надежда скоро да бъдат изчистени недоразуменията, довели до напрежение между Гърция и други страни от еврозоната.

"Възможно е Гърция да излезе неочаквано и без план от еврозоната. Поведението на управляващите в Атина в момента е такова, че европейските им партньори не го изключват", заяви межудверемнон германският финансов министър Волфганг Шойбле след среща с австрийския си колега Ханс Йорг Шелинг.

Тъй като решението за излизане от еврозоната може да вземе само гръцкото правителство, а ние не сме много наясно какво точно правят управляващите в Атина, дори и този изход вече е възможен, добави Шойбле.

Той посочи, че Гърция ще получи нови помощи от европейските си партньори само ако спазва изискванията на програмите за "саниране на финансите". Според него дълговият проблем на Гърция е напълно преодолим.

Европа остава в готовност да помогне на Гърция, но нейните проблеми няма да се решат, ако обвинява само другите за тях, заяви германският финансов министър.

Шойбле окуражи обаче гърците да продължат с реформите, като посочи, че всяка страна в еврозоната е в състояние да произвежда толкова, колкото харчи, и да балансира бюджета си. Гърция живя дълги години над възможностите си и сега трябва да сложи финансистите си в ред. Не е лесно, но е възможно, подчерта неколкократно той.